Visszavezetjük a vadászatot és a megelőzési kvótát betartva a barnamedve védelméről szóló előírásokat– megszavazta a szenátus az RMDSZ törvénytervezetét

Visszavezetjük a vadászatot és a megelőzési kvótát betartva a barnamedve védelméről szóló előírásokat– megszavazta a szenátus az RMDSZ törvénytervezetét

Az RMDSZ törvénytervezete megelőzési és beavatkozási kvótákat ír elő a barnamedvékre, annak a szaktanulmánynak az alapján, amely megállapította: a medvepopuláció túlszaporodása folyamatos, a medvék túlléptek természetes élőhelyükön, ami az emberi életek és javak veszélyeztetésén túl a faj szempontjából is káros. A parlament felső háza által megszavazott jogszabály a szakemberek javaslatai alapján újra lehetővé teszi a vadászatot: 426 egyedre szól a megelőzési és további 55-re a beavatkozási kvóta.

„Az emberi életek védelmében hatékony és határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció kezelésében. Az RMDSZ az elmúlt években minden eszközzel ezért dolgozott, most pedig olyan jogszabályt tettünk le a parlament asztalára, amellyel ellenzékből is megszereztük a szenátorok többségének a támogatását. Az azonnali beavatkozás mellett hosszútávon csak a megelőzés biztosíthatja az ember-medve konfliktusok visszaszorítását. Ezért szaktanulmányra alapozva vezetjük vissza a vadászatot, betartva a faj védelméről szóló előírásokat” – nyilatkozta Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a törvénytervezet kidolgozója.

A szenátor ugyanakkor hangsúlyozta, a kormánynak folytatnia kell annak az intézkedéscsomagnak a gyakorlatba ültését, amelyet az RMDSZ indított el az környezetvédelmi tárca élén az elmúlt években. „Nem fogadhatunk el visszalépést a jelenlegi kormánytól medvekérdésben. Továbbra is alkalmazni kell az azonnali beavatkozást a veszélyes medvékkel szemben, folytatni kell a villanypásztorok beszerzését támogató programot, minél hamarabb ki kell fizetni a támogatást, és a medvekárok kompenzációit is időben kell utalni. A környezetvédelmi tárca nem hagyhatja figyelmen kívül a populációfelmérések eredményeit, és az állománybecslést rendszeresen el kell végeztetnie. Ez az intézkedéscsomag biztosítja a medvepopuláció hosszútávú szakszerű kezelését és bízom benne, hogy a ma megszavazott jogszabály minél hamarabb megkapja a képviselőház támogatását is” - hangsúlyozta Tánczos Barna.

A szenátusban megszavazott RMDSZ-es törvénytervezet az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Előírja, hogy kilövéskor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venniük, a kapitális hímek és a bocsos anyamedvék nem lőhetők ki. A jogszabály a képviselőház döntését követően léphet életbe.

 

kapcsolódó

Hírlevél