Virginius Sinkevičius környezetvédelmi biztossal egyeztetett Tánczos Barna

Virginius Sinkevičius környezetvédelmi biztossal egyeztetett Tánczos Barna

Számos Romániát érintő kérdéskörről egyeztettem ma délelőtt Virginius Sinkevičius környezetért, óceánokért és halászatért felelős európai biztossal. Beszélgetésünk fő témáját azok a kötelezettségszegési eljárások megszüntetésére tett lépések képezték, amelyekkel az erdőgazdálkodás területén elindított úgynevezett infringementeket szeretnénk bezárni. Továbbá a hulladákgazdálkodás terén arról tájékoztattam az európai biztost, hogy Románia az elmúlt időszakban három olyan jogszabályt fogadott el miniszteri mandátumom alatt, amelyek eredményeként három kötelezettségszegési eljárást kell bezárnia a Bizottságnak Románia ellen” – tájékoztatott Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere azt követően, hogy október 19-én délelőtt videókonferencián tárgyalt a környezetvédelemért felelős uniós biztossal, Virginius Sinkevičius-szal.

A környezetvédelmi biztos értékelte és üdvözölte Románia törekvéseit az illegális fakitermelés megállítására: az erdőkitermelésre vonatkozó büntetések szigorítását, valamint a SUMAL 2.0 rendszer hatékonyságának növelését. Meggyőződésem, hogy csak akkor tudjuk eloszlatni azt a Romániáról kialakult tévképzetet, hogy itt az országban mindenki illegálisan vágja a fát, ha hangosan és következetesen ismertetjük a nemzetközi fórumokon is azt a munkát, amit a szaktárca a jelenség megakadályozásáért végez, és ha ismertetjük a kidolgozott és elfogadott jogszabályokat. Az eddig foganatosított intézkedéseink hatékonynak bizonyulnak, azonban a munkát folytatni kell” – fogalmazott a miniszter.

A miniszter rámutatott arra is, hogy a hulladékgazdálkodás terén számos előrelépés történt, amióta átvette a szaktárca vezetését: „Három olyan jogszabályt fogadott el a kormány, amelynek eredményeként három kötelezettségszegési eljárást zárunk le Románia ellen.” A szaktárcavezető hangsúlyozta, hogy az RMDSZ továbbra is azért dolgozik, hogy megfékezze az illegális hulladékszállítmányokat és szemétimportot, és emlékeztetett, hogy idén a belügyminisztériummal közösen több külföldi hulladékszállítmányt leplezett le a minisztérium, mint korábban bármikor. Ezek az akciók is azt mutatják, hogy szükség van a jogszabálymódosításra és egy olyan informatikai rendszerre is, amely lehetővé teszi a hulladékszállítmányok valós időben való nyomon követését és törvényességük leellenőrzését.

Virginius Sinkevičius környezetért, óceánokért és halászatért felelős európai biztos üdvözölte a betétdíjas rendszer bevezetéséről szóló törvényes keret elfogadását is.

kapcsolódó

Hírlevél