Vincze Loránt: uniós szintű szabályozás járulhat hozzá a romániai oktatási rendszer javításához

Vincze Loránt: uniós szintű szabályozás járulhat hozzá a romániai oktatási rendszer javításához

„A minőségi oktatási és képzési rendszerek alapozzák meg a közöségek versenyképességet, kiépítésükhöz azonban komoly állami beruházások szükségesek. A romániai magyarság számára kiemelten fontos, hogy iskolái tovább fejlődjenek, a pedagógusok és diákok olyan eszközökhöz jussanak, amelyek normál üzemmódban, de a távoktatásban is minőséget eredményeznek. Romániában kevés jel mutatkozik arra, hogy hatékony intézkedések születnének és jelentős beruházások révén tudnák biztosítani a minőségi oktatást, ezért mindenképp szükség van uniós szintű szabályozásra és nyomásgyakorlásra ezen a téren” – nyilatkozta Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, miután szerdán este az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el az oktatásról.

A dokumentum emlékeztet: a digitális oktatásra való hirtelen átállás, amelyet a világjárvány idézett elő, számos hiányosságra mutatott rá az oktatás terén. A digitális infrastruktúrához és eszközökhöz való hozzáférés nagy egyenlőtlenségeket mutat, a tanárok és oktatók digitális készségei is hiányosak. Vidéki iskolákban és elszigetelt, szegény régiókban egyáltalán nem biztosított az internethozzáférés sem az iskolában, sem a diákok otthonában. Így a járvány következtében tovább mélyül a szakadék a szegényebb és gazdagabb régiók között, a szegényebb és gazdagabb családok között. Vincze Loránt szerint ez a romániai magyar kisközösségekben sincsen másként, az EU-s koordinációra tehát szükség van.

A Parlament szerint a tagállamok közötti jobb együttműködés és koordináció, valamint egy ambiciózusabb uniós oktatási és képzési politika javítaná a COVID-19 válságra adott válasz eredményességét, ezért sürgeti az Uniót, hogy a jövőben aktívabb koordinációs szerepet játsszon ezen a téren. Felkéri ugyanakkor a Bizottságot, hogy dolgozzon ki politikai keretet az európai oktatási politika számára és biztosítson finanszírozási lehetőségeket a meglévő pénzügyi alapok keretében a digitális oktatásra, felzárkózásra az oktatási egyenlőtlenségek csökkentése érdekében.

kapcsolódó

Hírlevél