Vincze Loránt: közelebb kerül Székelyföldhöz az uniós alapok felhasználásáról szóló döntés

Vincze Loránt: közelebb kerül Székelyföldhöz az uniós alapok felhasználásáról szóló döntés

A székelyföldi medveügy uniós szintre emelése, szakmai kapcsolatok kialakítása a dél-tiroli régióval, integrált területi beruházások biztosította pluszforrások, többek között ilyen témák mentén működött együtt Vincze Loránt a háromszéki önkormányzati vezetőkkel. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője kedden Antal Árpád polgármesterrel és Tamás Sándorral, a szövetség háromszéki területi elnökével közösen tartott Sepsiszentgyörgyön sajtótájékoztatót, amelyen beszámolt eddigi tevékenységéről.  

Háromszéken sok fejlesztés történt, sok jó projekt futott, örvendek, hogy ezek közül néhányba be tudtam kapcsolódni – mondta el Vincze Loránt a sajtótájékoztatón, emlékeztetve, hogy a leggyakrabban ezen a vidéken fordult meg az elmúlt időszakban. Az RMDSZ EP-képviselője beszámolt egyéves tevékenységéről, a Minority SafePack mellett két, Székelyföldhöz kapcsolódó témát emelve ki. „Sikerült gyakorlatiasra fordítani a Dél-Tirollal már korábban kialakított kapcsolatot, bízom abban, hogy az ott elindított szakmai találkozók egy olyan gyümölcsöző együttműködést indítottak el a két régió között, amely hasznosnak bizonyul majd a következőkben is” – fogalmazott.

Beszámolt róla, hogy a medvetámadások miatt a tanácselnökök által indított petíció bekerült az európai parlamenti munkafolyamatba. A Petíciós bizottság jogi szűrőjén már átment, ami bizonyítja, hogy a petíció egy valós problémát vet fel, amelyben hatásköre van az Európai Uniónak, és ennek megfelelően a szakbizottság napirendjére fog kerülni. A képviselő tényfeltáró út szervezését javasolta Székelyföldre, hogy a képviselők maguk láthassák, milyen a helyzet. Mivel az Európai Bizottság is véleményt mond a petíciókról, Vincze Loránt már személyesen megkereste a környezetvédelmi biztost, aki szerint van arra lehetőség, hogy a védett fajok listájáról egyes országok egyes régiói esetében lekerülhessen a medve, hiszen, ha már túlszaporodott, egyértelmű, hogy nem kihalással fenyegetett. A Habitat direktívában vannak ilyen kivételek más országokban, tehát jogos volna ez Románia esetében is – mutatott rá a képviselő, hozzátéve: a jogszabályi megoldásnak továbbra is Bukarestből kell érkeznie, de ha az Európai Parlament és az Európai Bizottság is azt mondja, hogy meg lehet tenni, sőt, szükséges levenni a medvét a veszélyeztetett fajok listájáról az emberéletek védelme és a gazdasági károk megelőzése érdekében, akkor Románia hallgatni fog a brüsszeli intelmekre.

Az Európai Unió helyreállítási csomagja és a hétéves költségvetési keret révén Romániának jutó 80 milliárd euró kapcsán az EP-képviselő arra figyelmeztetett, hogy a következő periódusban a tagállamoknak nagyobb mozgástere lesz annak eldöntésében, hogy milyen programokra akarják áldozni a támogatásokat. „Jó hír az, hogy legalább részben a régiókhoz kerül a döntési jogkör, közelebb kerül a polgárokhoz, az önkormányzatokhoz. De Romániának jó programokat kell összeállítania ahhoz, hogy fel tudja használni a pénzeket” – tette hozzá.

Fontos, hogy a mezőgazdasági támogatások megmaradnak, a terület alapú támogatások növekednek. Rossz hír viszont, hogy a vidékfejlesztési alap megfeleződik, de ennek pótlására is van mód, ha Románia okos programokat talál ki, olyan országos fejlesztési terveket, amelyek segítik a vidéket. Azt gondolom, hogy a fogadókészség maximális itt az önkormányzatoknál, az RMDSZ-es polgármesterek városon és vidéken is készen állnak, a fiókban vannak a projektek, és azt lesik, hogy melyik projektcsoportba lehet becsatlakozni. Bízom benne, hogy így sikeres tud lenni a következő hétéves időszak” – fogalmazott Vincze Loránt.

kapcsolódó

Hírlevél