Véget ért a Startoljunk rá! körút: 20 rendezvényen 1300 résztvevő ismerkedett meg közvetlenül az uniós pályázati lehetőségekkel

Véget ért a Startoljunk rá! körút: 20 rendezvényen 1300 résztvevő ismerkedett meg közvetlenül az uniós pályázati lehetőségekkel

Mintegy 1300 önkormányzati vezető, vállalkozó és civil szervezet képviselője vett részt a Startoljunk rá! erdélyi tájékoztató körút 20 állomásán, és nagyon sokan követték az élő közvetítéseket is. Az európai uniós pályázati lehetőségeket bemutató, Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő által szervezett rendezvénysorozat június elején kezdődött és pénteken délután ért véget. A civil szervezetek és vállalkozók számára Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron és Marosvásárhelyen tartott előadások mellett polgármestereket, önkormányzati vezetőket is tájékoztattak Farkaslakán, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Uzonban, Kémerben, Kalotaszentkirályon és Harasztkeréken.

A programot lebonyolító Vincze Loránt RMDSZ-es európai prlamenti képviselő értékelése szerint a Stratoljunk rá! erdélyi közösségépítő projektté vált. „Közös célunk, hogy a következő években hasznos beruházások szülessenek Erdélyben, amelyek növelik közösségünk életszínvonalát és életminőségét, amelyek hozzájárulnak a települések, a vállalkozások és a civil szervezetek fejlődéséhez. Azonban ahhoz, hogy élni tudjunk a lehetőségekkel, és ne csak elköltsük, hanem hasznosan használjuk fel a Románia rendelkezésére álló 80 milliárd euró minél nagyobb részét, időben el kell kezdeni a felkészülést. A  Startoljunk rá! kiadvánnyal és rendezvénysorozattal az volt a célom, hogy hazahozzam és ismertessem az Európai Unió pályázati rendszerét, az olyan irányelveket, mint a környezettudatosság, digitalizáció, innováció. Ezek olyan varázsszavak, amelyeket be kell építenünk pályázatainkba ahhoz, hogy sikeresek legyenek” – összegzett Vincze Loránt.

A konferenciasorozaton Lengyel Erika, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség osztályvezetője ismertette az általános pénzügyi keret és a helyreállítási és ellenállóképességi alap részleteit, a 40 típusú programot, amelyek keretében az Unió 1824 milliárd eurót biztosít a tagállamok számára. A civil szervezetek számára Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója adott pályázatmenedzsmenttel kapcsolatos jó tanácsokat, kiemelve: a következő tíz évben Románia napi 22 millió eurót költhet el, de nem az elköltésen kell gondolkodni, hanem az eredményes felhasználáson. A vállalkozók és önkormányzati vezetők számára a Goodwill Consulting területi képviselői, Péterfi Attila és Fazakas Botond, illetve Ilyés Szabolcs, a RegioConsult ügyvezetője ismertette a jelenleg elérhető forrásokat és a pályázatok menedzsmentjével kapcsolatos tudnivalókat. A Startoljunk rá! programot az Európai Néppárt képviselőcsoportja finanszírozta.

 

kapcsolódó

Hírlevél