Újból megszavazta a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen kívül is

Újból megszavazta a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen kívül is

„Az RMDSZ volt az első politikai alakulat, amely felvállalta és kimondta, hogy a több éve tartó, nem megfelelő medvepopuláció menedzsmentjének eredményeként a túlszaporodott faj veszélyt jelent az emberi életre és javaikra, valamint azonnali, törvényes közbelépésre van szükség. Éppen ezért tavaly nyáron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter javaslatára egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé tette az azonnali közbelépést a település határain belül medvetámadás esetén. A parlamenti eljárásban az RMDSZ frakciója úgy módosította a törvényt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen, azonban a képviselőházi szavazást követően az államelnök a törvénytervezet újratárgyalását kérte. Ma, az újratárgyalást követően döntőházként szavazta meg a képviselőház a tervezetet, az RMDSZ munkájának köszönhetően pedig sikerült megőrizni a tervezet eredeti formáját, miszerint a település határain kívül is lehetőség lesz az azonnali közbelépésre medvetámadás esetén” – mutatott rá Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője a törvénytervezet vitáját követően.

A medvék túlszaporodása évek óta kiemelt problémát jelent, 2018-tól napjainkig 6694 medvetámadás okozta kárt regisztráltak, amelyek értéke meghaladja a 15 millió lejt. Könczei Csaba a törvénytervezet vitáján elhangzó beszédében kiemelte: „az érvényben levő sürgősségi kormányrendelet alapján összesen 246 közbelépést regisztráltak közel egy év alatt, amelyből 201 elkergetést, 29 áthelyezést, 15 kilövést és 1 altatást végeztek a települések határain belül medvetámadás következtében” – nyilatkozta a képviselő.

A medvék azonnali eltávolítása egy rövid távú, de szükséges megoldást jelent. A medvepopuláció menedzsmentjét tudományos alapokra kell helyezni, de az emberi élet védelme elsődleges. A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium dolgozik a hosszú távú megoldáson is: tavaly elindította azt a projektet, miszerint genetikai vizsgálatokkal felméri a romániai barnamedvék populációját. Mindemellett a finanszírozási szerződés lehetővé teszi az első komoly beavatkozási intézkedések végrehajtását: több mint ezer villanypásztor vásárlására lesz lehetőség, amelyekkel a gazdákat segítik megvédeni állataikat és terményeiket. Menhelyet hoznak létre a sérült medvék gondozására és rehabilitációjára a faj védelmében, és tájékoztató kampányt is indít a minisztérium, hogy hatékonyabbá tegye az ember–medve konfliktusok megelőzését.

A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kidolgozott sürgősségi kormányrendelet, amely a településeken teszi lehetővé az azonnali beavatkozást a veszélyes medvék esetében, érvényben van, a településeken kívül a beavatkozást a jelenlegi törvény szabályozza, amely az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

 

kapcsolódó

Hírlevél