Új iskola Kommandón  

Új iskola Kommandón  

A közösségi összefogás rendkívüli példája a kommandói új iskola. A 2017-ben a lángok martalékává lett oktatási intézmény helyett korszerű épületegyüttes épült, amelyet június 8-án, csütörtökön adtak át ünnepélyes keretek között.  

 A kommandóiak büszkék iskolájukra és településükre, nemcsak fekvése és természeti adottságai miatt. A községben ugyanis, az országban az elsők között, már a 19. század végén a gyertyák és gázlámpák fénye helyett villanyárammal világítottak – idézte fel Kocsis Béla, Kommandó polgármestere. „Különleges helyet foglal szívünkben az iskola, ezért is volt nehéz elfogadni a veszteséget. De a közös munka és felelősségvállalás eredményeként megépült iskola újra a jövő formálásának a bölcsője” – mondta a település vezetője.  

 „Hat évvel ezelőtt kaptunk egy feladatot a kommandói közösségtől: hogy a tűzvész okozta kárt kijavítsuk, és egy olyan iskolát építsünk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk. Tisztelettel jelentem: a feladatot teljesítettük. Erre az iskolára mindannyian büszkék lehetünk, hiszen mindannyiunk munkája benne van” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. 

Veszprém Vármegye az elsők között nyújtott segítő kezet Kommandónak. Az eseményen jelen levő Polgárdy Imre, Veszprém Vármegye Közgyűlésének elnöke kiemelte, a megsegítésre szánt közel 3 millió forintból fejlesztő és interaktív, valamint szabadidős és sporteszközöket vásároltak az iskolának. A digitális oktatást segítő adománycsomagot az avatóünnepségen adták át. „Az összefogás, a segíteni és tenni akarás a legszebb gesztus, amit ilyenkor adhatunk, hiszen a testvéreink iránt érzett tisztelet és szeretet pénzre nem váltható” – fogalmazott az elnök.  

  „A kommandói iskola a körülötte kialakult, határokat nem ismerő összefogásból táplálkozva épült fel. Ilyenkor látjuk, hogy mennyi erőforrás van közösségünkben, és mennyi energiát tudunk mozgósítani akkor, amikor szükség van rá. Ez történt itt is, hiszen egy emberként fogtak össze mindazok, akik segíteni tudtak és akartak. Porból és hamuból nőtt ki ez az épület, üszkös gerendák helyett ma korszerű és felszerelt óvodába és iskolába járhatnak a kommandói gyermekek. Az iskola felépítése is jelzi, ahol van akarat, kitartás, küzdelem, ahol van összefogás, ott van eredmény is” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

 „Nagyon remélem, hogy kollégáimmal és tanulóinkkal méltó lakói leszünk az új épületnek. Mert kötelességünk, tanároknak, diákoknak és szülőknek egyaránt, hogy bizonyítsuk, nem volt hiábavaló az a nagy erőfeszítés, a sok munka. Hogy megérte bízni bennünk, mert mostantól kezdve ebben az épületben sok generáció készül majd a nagybetűs életre, akik társadalmunk hasznos és sikeres tagjaivá formálódnak a közös pedagógusi és szülői összefogással. Az infrastruktúra adott. A többi a mi feladatunk” – mondott köszönetet a helyi közösség nevében Opra-Béni Béla, a Horn Dávid Általános Iskola igazgatója, aki köszönetét fejezte ki a támogatóknak.  

 „Nagyon örülünk az új iskolának. Szép és kényelmes, jókat lehet játszani az udvaron” – mondta lelkesen a másodikos Nagy Róbert, aki társaival együtt örömmel vetette bele magát a játékba.  

 Az eseményen a kommandói iskola diákjai zenés-verses előadással kedveskedtek az egybegyűlteknek. Hajdú Lóránd és Kádár Hanga fuvola és zongorajátéka színesítette az eseményt. Az új épületet Kelemen Álmos, kommandói református lelkész áldotta meg és Mihály Imre katolikus plébános szentelte meg.  

 A kommandói iskola 2017. január 9-én égett le, az új oktatási intézményt a helyi önkormányzat az Országos Vidékfejlesztési Programhoz benyújtott (PNDL) pályázatából építette újra. A projekt összértéke 6,5 millió lej, amelynek önrésze 568 ezer lej. A beruházás a teljes kivitelezést jelenti, mely tartalmazza az építést és a felszerelést egyaránt. A Horn Dávid Általános Iskola új épületében hat tanterem, két óvodaterem, egy multifunkcionális (biológia, kémia, fizika) labor, egy informatika labor, valamint 150 férőhelyes konferenciaterem és egy könyvtár kapott helyet.  

A minisztériumi támogatáson túl 180.000 lej értékben érkezett adomány hazai és magyarországi intézményektől a Kommandóért Egyesületen keresztül.  

Az iskola felépítésében szerepet vállalt: a kommandói közösség és vállalkozók, civil szervezetek és egyházak, magánszemélyek, intézmények, magyarországi és helyi támogatók, az OTP Bank, Románia és Magyarország kormánya, valamint az RMDSZ és Kovászna Megye Tanácsa.  

kapcsolódó

Hírlevél