Új SZKT-elnököt és Ügyvezető Elnökséget szavazott meg az RMDSZ

Új SZKT-elnököt és Ügyvezető Elnökséget szavazott meg az RMDSZ

Az RMDSZ pénteken, szeptember 29-én ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) Biró Rozáliát szavazta meg a testület elnökének. Az SZKT bizalmat szavazott egy újabb mandátumra az RMDSZ ügyvezető elnökének, Balázs Attilának, valamint Horváth Anna önkormányzatokért felelős alelnöknek, Szilágyi Dóra ifjúságért felelős alelnöknek, Székely István társadalomszervezésért felelős alelnöknek.  Az RMDSZ új oktatásért felelős ügyvezető alelnöke Mihályfalvi Katalin, kultúráért felelős ügyvezető alelnöke Karácsonyi Zsolt, területi szervezetekért felelős alelnöke Jakab Adorján lett.

 Mihályfalvi Katalin 1976-ban született Besztercén, jelenleg címzetes biológia szakos tanár a Kolozsvári Református Kollégiumban. Középiskolai tanulmányait Besztercén, az Andrei Mureșanu Nemzeti Kollégiumban végezte, majd 1998-ban a kolozsvári BBTE Biológia és Geológia karán, biológia-kémia szakon tanult. 2007-ben a kolozsvári BBTE Információs és kommunikációs technológia szakán szerzett újabb képesítést, majd 2010-ben iskolai menedzsmentből mesterizett a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetemen. Huszonötéves középiskolai tanári pályafutása során első kézből tapasztalhatta meg a folyamatosan változó tanügyi rendszer mindenkori hiányosságait, melyek kiegészítésére tizenhárom évvel ezelőtt megálmodta és elindította a Communitas Alapítvány által támogatott Bölcs Diákok országos szintű vetélkedőt. A nemzetközi konferenciákra készült kutatási munkáiról szaklapokban, a romániai közoktatással kapcsolatos problémákról a Közoktatás folyóiratban jelentek meg publikációi.

Karácsonyi Zsolt 1977-ben született Aradon, József Attila-díjas költő, író, műfordító, színházkritikus, a Helikon szépirodalmi folyóirat főszerkesztője. 2003-ban végzett teatrológia szakon a kolozsvári BBTE-n, összehasonlító irodalomtudományi doktori értekezését a Szegedi Tudományegyetemen védte meg 2010-ben. A kilencvenes évek közepétől publikál rendszeresen, irodalomszervezői tevékenységét is ekkor kezdi el. Tíz önálló kötete és tíz műfordítás-kötete jelent meg, több mint két évtizede dolgozik szerkesztőként, nem csupán a Helikon kötelékében – évekig volt az Irodalmi Jelen, a Kriterion Könyvkiadó munkatársa. Tagja számos szakmai szervezetnek, nyolc éven át töltötte be az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöki tisztét, 12 éven át tevékenykedett a BBTE Színház és Televízió Karának oktatójaként. Nős, két gyermek édesapja.

Jakab Adorján Medgyesen született 1989-ben. Középiskolai évei alatt a helyi diákszervezetben kezdte a közösségi szerepvállalást, ezt követően a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnöki tisztségét majd a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettesi tisztségét töltötte be. 2009 óta az RMDSZ Ügyvezető Elnökség munkatársa, a Programirodában majd az ügyvezető elnök kabinetjének tagjaként dolgozott. 2017 óta az RMDSZ központi kampánystábjának tagja. 2017-2018 között a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés központi kampánystábjának tagja, feladatkörei közé tartozott a lettországi, litvániai, észtországi és horvátországi aláírásgyűjtő kampányok koordinálása. 2020-tól 2023 júniusáig Kelemen Hunor szövetségi elnök kabinetfőnöke, az RMDSZ kormányzati szerepvállalása alatt pedig a miniszterelnök-helyettesi kabinet államtanácsosi tisztségét töltötte be.

 

kapcsolódó

Hírlevél