Tánczos Barna: üzembe helyeztük az első folyóvízi szűrőrendszert

Tánczos Barna: üzembe helyeztük az első folyóvízi szűrőrendszert

„Ma megszületett az első kézzelfogható eredménye annak a határon átnyúló projektnek, amelynek eredményeként a Szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztésére és a tulkai zsilip és vízgépészeti berendezések rekonstrukciójára került sor. Továbbá a projekt keretében üzembe helyeztük az első olyan szűrőrendszert, a 12-ből, amely megakadályozza a szemét átjutását a folyóvizeken keresztül a szomszédos országokba. További 11 hasonló berendezés kiépítése és üzembe helyezése van az előkészítés különböző fázisaiban. Az idei év végéig újabb 7 szűrőrendszer terve készül el, amelyek helyszínei már megvannak, és tavasszal elindulnak az építési munkálatok” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere ma délután Tulkán, a fejlesztések átadásának eseményén.

A tárcavezető hangsúlyozta, a hulladékkollektorok önmagukban nem szüntetik meg szennyezés forrását, a környezetvédelmi minisztérium a közeljövőben olyan országos szintű tudatosító kampányt indít, amelynek célja a környezetszennyezés mértékének a visszaszorítása, a folyóvizek szennyezésének csökkentése.

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködve sikeresen pályázott az Interreg V-A Románia–Magyarország Programban Szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztése és a tulkai zsilip és vízgépészeti berendezéseinek rekonstrukciójára.

A beruházás összköltségvetése közel 2 millió euró, amelyből a magyarországi Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak 669 ezer euró állt rendelkezésére, a szanazugi árvízvédelmi központ teljeskörű rekonstrukciójára, Romániában 1,3 millió euróból valósult meg a tulkai zsilip és annak vízgépészeti berendezéseinek fejlesztése.

A beruházás kellő védelmet nyújt árvíz esetén a Sebes-Körös és a Fekete-Körös vízgyűjtő medencéjében levő lakosságnak, továbbá lehetővé teszi a szakemberek gyors beavatkozását a védekezés eredményes megvalósítása érdekében.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél