Tánczos Barna: újabb kötelezettségszegési eljárást zárhatunk le a mai kormányülésen elfogadott jogszabállyal

Tánczos Barna: újabb kötelezettségszegési eljárást zárhatunk le a mai kormányülésen elfogadott jogszabállyal

„Megteremtettük a jogi keretet egy 2018-ban, Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárás lezárására. Korábban az Országos Légszennyezés-ellenőrzési Program hiánya miatt indított eljárást az ország ellen az Európai Bizottság. A mai kormányülésen sikerült elfogadni azt az Országos Légszennyezés-ellenőrzési Programot, amely előírja, hogy a hatóságok milyen intézkedéseket kell foganatosítsanak azért, hogy csökkentsék Romániában a légszennyezést, és jó gyakorlatokat alkalmazzanak a tisztább levegő biztosításáért” - mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere azt követően, hogy a mai kormányülésen elfogadták az Országos Légszennyezés-ellenőrzési Programot.

A tárcavezető kiemelte: a kötelezettségszegési eljárások folyamatos dinamikát mutatnak, de Románia ma környezetvédelmi szempontból sokkal jobb helyzetben van, mint két éve. „Az a legfontosabb, hogy vigyázzunk az egészségünkre és csökkentsük az eljárások számát. Mandátumom alatt 10-et sikerült már lezárnunk, és továbbiakra keressük a megoldásokat. Prioritásként kezeljük ezeket, mert az állami költségvetésből, azaz az állampolgárok elől viszik el a pénzt” – fogalmazott Tánczos Barna.

A miniszter rámutatott arra is, hogy Romániának mielőbb lépnie kell, hiszen az Európai Népegészségügyi Szövetség (European Public Health Alliance – EPHA) által közzétett adatok szerint a légszennyezettség okozta károk és a betegségek kezelése átlagosan 1250 euróba kerül minden romániai városi lakosnak évente.

„A terv jóváhagyásával teljesítjük az európai szinten vállalt kötelezettségeinket, és sokkal hatékonyabban tudunk fellépni a levegőminőség javítása érdekében. Románia kibocsátáscsökkentési kötelezettségeinek teljesítése egy ambiciózus, de nem lehetetlen célkitűzés. Különösen azokat a káros anyagokat kell csökkentenünk, amelyeket főleg a városban használt személygépkocsik, de a lakossági egyéni fűtési rendszerek is kibocsátanak” – fogalmazott a miniszter.

kapcsolódó

Hírlevél