Tánczos Barna: újabb, Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárást sikerült lezárnunk

Tánczos Barna: újabb, Románia ellen indított kötelezettségszegési eljárást sikerült lezárnunk

„Amióta átvettem a tárca vezetését összesen 11 kötelezettszegési eljárást zártunk le. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság elismeri, hogy Románia teljesíti ezekben az ügyekben az uniós normákat. Ugyanakkor azt is jelenti, hogy az országnak nem kell állami költségvetésből nagyarányú büntetéseket fizetnie, ezeket az összegeket megspóroljuk és visszatudjuk fordítani a helyi közösségek javára. Ezt tettünk most is: az Országos Légszennyezés-csökkentési Program elfogadása által teljesítettük az uniós kötelezettséget is, amelynek hiánya miatt Románia ellen kötelezettségszegési eljárás volt folyamatban. A légszennyezés a környezet károsításán túl az egyik legnagyobb egészségügyi kockázati tényezőt jelenti, éppen ezért prioritásként kell kezeljük a levegőbe jutó káros anyagok csökkentését. Az Európai Bizottság most elismerte az erőfeszítéseinket, és megszüntette ezt az eljárást” – jelentette ki Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Az egyes légköri szennyező anyagok csökkentéséről szóló 2016/2284-as számú EU irányelv (un. NEC irányelv) valamennyi tagállam, így Románia számára is előírja, hogy milyen mértékben kell csökkenteni a kibocsátást 2030-ig, az olyan szennyező anyagok esetében, mint például a kén-dioxid, nitrogén-oxidok, ammónia vagy PM2,5 (finomrészecskék).

Tánczos Barna kiemelte, Románia kibocsátáscsökkentési kötelezettségeinek teljesítése egy ambiciózus, de nem lehetetlen célkitűzés. „Különösen azokat a káros anyagokat kell csökkentenünk, amelyeket főleg a városban használt személygépkocsik, de a lakossági egyéni fűtési rendszerek is kibocsátanak. A légszennyezés-csökkentési program meghatározza, hogy a hatóságok milyen szakpolitikai prioritásokat, intézkedéseket kell foganatosítsanak a szállításügy, az energiaszektor, az ipar vagy éppen területén azért, hogy csökkentsék a légszennyezést, és jó gyakorlatokat alkalmazzanak a tisztább levegő biztosításáért” – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető kiemelte: a környezetvédelmi kötelezettségszegési eljárások szempontjából Románia ma sokkal jobb helyzetben van, mint két és fél éve.

 

kapcsolódó

Hírlevél