Tánczos Barna: széleskörű kivizsgálásra van szükség minden Azomureș-hez hasonló termelőegység esetében Fotó: Facebook Azomures

Tánczos Barna: széleskörű kivizsgálásra van szükség minden Azomureș-hez hasonló termelőegység esetében

„Széleskörű kivizsgálásra van szükség az országban minden Azomureș-hez hasonló termelőegységben. Erről egyeztettem Lucian Bode belügyminiszterrel is. Az elmúlt egy hétben ez a harmadik tűzeset, éppen ezért egy alapos kivizsgálásra van szükség, ahol a Környezetvédelmi Őrség, a Kazánok, Magas Nyomású Tartályok és Emelőszerkezetek Állami Felügyelete (ISCIR) és az Országos Katasztrófavédelemi Felügyelőség közösen végez egy országos ellenőrzést minden ilyen jellegű helyen annak érdekében, hogy azonosítsuk a potenciális veszélyforrásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megfelelő technikákat alkalmazzák és betartják a hatályos törvényeket” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az Azomureș vegyipari kombinátban történt robbanásról. Elmondta, hogy a berendezést az előírások szerint leállították, a lángokat megfékezték, és a mérések alapján nincs ammóniaszivárgás.

Mint azt ismert, keddről szerdára virradó éjjel 1 óra 2 perckor a 3-as számú ammóniagyártó berendezés beindítása során egy technikai meghibásodás robbanást, majd tüzet okozott a kombinát 3-as számú ammóniatelepén. A hatóságok szerint a nagy erejű robbanás azért történt, mert megrepedt egy cső, amelyen keresztül szintézisgázt szállítottak rendkívül nagy nyomáson. A 3-as számú ammóniatelep júniusban esett át technikai ellenőrzésen.

kapcsolódó

Hírlevél