Tánczos Barna: rekordköltségvetéssel indulnak a roncsautóprogramok, növeltük az értékjegyek összegét

Tánczos Barna: rekordköltségvetéssel indulnak a roncsautóprogramok, növeltük az értékjegyek összegét

„Idén több mint 1,3 milliárd lejes költségvetéssel indítjuk a klasszikus és plusz roncsautóprogramokat, amelyekkel a közlekedésből származó károsanyagkibocsátás csökkentését támogatjuk, és 15%-al növeltük az értékjegyek összegét. Péntektől ismét igényelhetik az értékjegyeket azok a magánszemélyek, vállalkozások vagy önkormányzatok, amelyek új autóra cserélnék régi, szennyező gépjárműveiket. Minden szennyező autó kivonását a forgalomból legkevesebb 7 ezer lejjel támogatjuk a roncsautóprogramban. Ugyanakkor egy elektromos autó vásárlásásáért járó értékjegy elérheti az 54 ezer lejt is, amellyel jelentős támogatást nyújtunk azoknak, akik a drágább, de környezetbarátabb technológiát választják” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.  

A klasszikus és plusz Roncsautóprogram március 24-én, pénteken 10 órakor indul. A magánszemélyek az engedélyezett autógyártók képviseleteinél, a vállalkozások pedig a Környezetvédelmi Alap internetes felületén iratkozhatnak be a programba. A klasszikus roncsautóprogram költségvetése 560 millió lej, míg a roncsautó plusz programé 780 millió lej. Az idei első pályázati időszak június 30-ig tart.

A Klasszikus Roncsautóprogramban a legfeljebb 155 g CO2/km kibocsátású új autók vásárlására egy használt autó leadásáért 7 ezer lejes értékjegy, két régi autó leadásáért pedig 10 ezer lejes értékjegy jár. Ez különböző ökobónuszokkal egészülhet ki:

  • 1500 lejes ökobónusz olyan új gépjárművek vásárlása esetén, amelyek kibocsátása nem haladja meg a 120 g CO2/km kibocsátást;
  • 1500 lejes ökobónusz új autókra, amelyek sűrített földgáz (CNG) vagy cseppfolyós gáz (LPG) meghajtású motorral vannak felszerelve;
  • 3000 lejes ökobónusz hibrid meghajtású új autók vásárlásához;
  • 1500 lejes ökobónusz a 15 évesnél régebbi Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású roncsautó leadásáért.

A legfeljebb 120 g CO2/km kibocsátású motorkerékpárok vásárlására egy roncsautó leadása esetén szintén 7 ezer lej jár a klasszikus roncsautóprogramban. Ehhez 1.500 lejes ökobónusz adódik hozzá, ha a leadott autó 15 évesnél régebbi, és újabb 1.500 lej, ha a megvásárolt motorkerékpár kibocsátása nem haladja meg a 90 g CO2/km-t.

A plusz roncsautóprogramban azoknak az elektromos vagy hidrogéncellás, illetve plug-in hibrid autóknak a vásárlását támogatják, amelyek ára nem haladja meg a 75 ezer lejt. A támogatás összege:

  • 51 ezer lej egy új elektromos járműre vagy hidrogéncellás autó vásárlására, és 26 ezer lej egy új plug-in hibrid autó vásárlására, amelyek kibocsátása nem haladja meg 80 g CO2/km-t, egy használt autó leadása esetén;
  • 54 ezer lej egy új elektromos járműre vagy hidrogéncellás autó vásárlására, és 29 ezer lej egy új plug-in hibrid autó vásárlására, amelyek kibocsátása nem haladja meg 80 g CO2/km-t, két használt autó leadása esetén;
  • 1500 lejes ökobónusz minden 15 évesnél régebbi autó leadása esetén.

A klasszikus és plusz roncsautóprogramokban lefoglalt érékjegyek érvényességi ideje 120 nap, ez alatt kell lebonyolítani az új autó vásárlásának minden adminisztratív procedúráját. A roncsautóprogramokban részt vevő önkormányzatok idén nem kötelesek régi autót leadni a támogatásért cserébe.

kapcsolódó

Hírlevél