Tánczos Barna: olyan erdészeti törvénykönyvet dolgozunk ki, amely támogatja a felelős erdőtulajdonosokat és megvédi az erdőket

Tánczos Barna: olyan erdészeti törvénykönyvet dolgozunk ki, amely támogatja a felelős erdőtulajdonosokat és megvédi az erdőket

Célunk, hogy olyan jogszabályi keretet dolgozzunk ki, amely egyszerű és könnyen alkalmazható, de mindenekelőtt támogatja az erdőtulajdonosokat, és ösztönzi a fenntartható erdőgazdálkodást. A PNRR-ben az erdészeti ágazat tudományos alapú reformját vállaltuk. Ez a célja az új erdészeti törvénykönyvnek, amelyet szakemberek közreműködésével és széleskörű konzultációval dolgozunk ki idén” - nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszer Brassóban az új erdészeti törvénykönyv és az alárendelt jogszabályok kidolgozását előkészítő projekt konzultációs folyamatának nyitórendezvényén.

Az új erdészeti törvénykönyv kidolgozása a helyreállítási alapból (PNRR) megvalósuló reform része, amelynek első lépéseként tavaly új Országos Erdőstratégiát fogadtak el, és jelenleg az ehhez igazodó jogszabályi keret kidolgozása zajlik. A jogszabálykeret reformjának tudományos előkészítésére a Marin Drăcea Országos Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Intézet, a brassói Transilvania Egyetem és a suceavai Ștefan cel Mare Egyetem által alakított konzorcium nyert közbeszerzést. 

A miniszter kiemelte, hogy az erdőtulajdonosok felelősségvállalása kell legyen az új törvénykönyv központi eleme.  „Növelnünk kell az erdős területek nagyságát és olyan erdőink kell legyenek, amelyek ellenállnak az éghajlatváltozással szemben. Ennek érdekében meggyőződésem, hogy a legcélravezetőbb út a felelős erdőgazdálkodás ösztönzése. Szankciók helyett elsősorban támogatnunk kell a tulajdonosokat, hogy fenntartható módon termeljék ki a faanyagot, és megfelelő módon kompenzáljuk a kitermelési korlátozásokat. Ezeket a célokat fogja követni az idén elkészülő új erdészeti törvénykönyv” – hangsúlyozta Tánczos Barna. A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: az erdészeti tevékenység ellenőrzése továbbra is prioritás marad, és továbbfejlesztik a SUMAL 2 rendszert, amely biztosítja a fa és az erdészeti tevékenység nyomonkövethetőségét.

A helyreállátási alapban 730 millió euró áll rendelkezésre az erdőkre, amelyből az erdészeti ágazat reformjával párhuzamosan a legnagyobb romániai erdőtelepítési kampány zajlik, 57 ezer hektár erdő ültetésével 2026-ig.

kapcsolódó

Hírlevél