Tánczos Barna: megálljt parancsolunk a környezetromboló, építőipari nyersanyag-kitermelésnek

Tánczos Barna: megálljt parancsolunk a környezetromboló, építőipari nyersanyag-kitermelésnek

50 ezer lejes bírságot szabott ki a Környezetvédelmi Őrség annak a Hargita megyei cégnek, amely törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett. Az érintett cég a Rez-tetőn a térség lakóinak kirándulóhelyén, egy természeti látványosságban tett kárt. Egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel a helyi sajtó, amelynek nyomán szeptemberben ellenőrzést rendeltem el. A vizsgálatok beigazolták a gyanút. Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasoltuk az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket. Célunk megálljt parancsolni minden környezetromboló kitermelésnek, éppen ezért az elmúlt időszakban számos helyszínen végeztünk ellenőrzéseket” – tájékoztatott Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere.

Tánczos Barna rámutatott, az építőipari nyersanyag-kitermelés számos gondot okoz Romániában és hatalmas károkat okoz környezetünknek. A szaktárca élén folyamatosan azon dolgoznak, hogy szigorú szabályokat vezessenek be a természetre káros tevékenység esetében. Idén 124 ellenőrzésből 62 büntetést róttak ki a környezetvédelmi őrség munkatársai, összesen 2.090.000 lej értékben.

A szaktárca élén kötelességünk megakadályozni az ilyen jellegű tevékenységeket és kizárólag nyomós indokok alapján hagyhatjuk jóvá a kitermelést. Ilyen például a homok és kavics árvízvédelmi célt szolgáló kitermelése, vagy az omlásveszélyes hegyoldalak biztonságossá tétele céljából elindított munkafolyamat. A székelyudvarhelyi eset csak egy a sok közül. Ezúton is köszönöm a Környezetvédelmi Őrség felügyelőinek a munkáját – ember- és erőforráshiány van ezen területen, pedig a törvények betartatásának semmi nem szabhat gátat. Ezért mandátumom egyik prioritásának tartom a Környezetvédelmi Őrségek megerősítését, hogy ne kelljen se pénz-, se emberhiánnyal szembesülniük, és hogy csak a környezet védelmére koncentrálhassanakfogalmazott a környezetvédelmi miniszter.

 

kapcsolódó

Hírlevél