Tánczos Barna: megakadályoztuk, hogy a kormány tönkretegye a környezetvédelmi támogatási programokat

Tánczos Barna: megakadályoztuk, hogy a kormány tönkretegye a környezetvédelmi támogatási programokat

„Visszalépett a kormány. Megakadályoztuk, hogy tönkretegye a környezetvédelmi támogatási programokat. A mi határozott fellépésünk eredménye, hogy nem az a teljesen elfogadhatatlan tervezet lép életbe, amely lerombolta volna a klasszikus és plusz roncsautóprogramot, valamint a napelemes programot is. Napelemekre marad a 20 ezer lejes megpályázható összeg, de a roncsprogramokban csökken a támogatás összege ahhoz képest, amit az RMDSZ kormányzása alatt biztosítottunk a lakosságnak” – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

Tánczos Barna emlékeztetett, a kormány néhány napja közzétett tervezete szerint a roncsautóprogram utalványát 7000 lejről 3500 lejre csökkentették volna, az elektromos autók támogatását több mint 50 000 lejről 10 000 lejre, és ezzel egyidejűleg a napelemrendszerek támogatását a jelenlegi összeg kevesebb mint felére, 20 000 lejről 10 000 lejre akarták csökkenteni.

A kormány által csütörtök este elfogadott sürgősségi rendelet szerint a napelemekre jövőre is 20 ezer lejes támogatást lehet pályázni. A klasszikus roncsautóprogramban marad a 7 000 lejes értékjegy, viszont eltörölték a 15 évnél régebbi bezúzott autók után járó ökobónuszokat. Elektromos autó vásárlása esetén 25500 lejre csökken az állami támogatás.

„A roncsprogramokkal és a napelemprogrammal több mint 200 000 lakost támogattunk az utóbbi években. Ezek az eredmények annak köszönhetőek, hogy az RMDSZ kormányzása alatt többéves környezetvédelmi programokat alakítottunk ki, amelyekkel kiszámítható módon támogattuk a lakosságot. A jelenlegi kormány a mostanihoz hasonló intézkedésekkel éppen ezt a kiszámíthatóságot rombolja le, a támogatások csökkentése mellett. Ez ellen továbbra is minden eszközzel fel fogunk lépni” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél