Tánczos Barna: környezettudatos fiatalokat nevelünk, május 3-áig pályázhatnak az önkormányzatokkal együttműködő civil szervezetek

Tánczos Barna: környezettudatos fiatalokat nevelünk, május 3-áig pályázhatnak az önkormányzatokkal együttműködő civil szervezetek

„Mától pályázhatnak a civil szervezetek az iskolákkal és az önkormányzatokkal partnerségben fiataloknak szóló környezeti nevelési és tudatosító programokra. Olyan pályázatokat támogatunk, amelyek több témát érintenek a légszennyezéstől, a hulladékgazdálkodáson és a megújuló energián át a természetvédelmi területek megismeréséig. Ez az első országos finanszírozási program Romániában, amelynek célja, hogy a fiatal generációkkal a gyakorlatban is megismertesse a környezetvédelem szerepét, a különböző emberi tevékenységek hatását a környezetre. A program célja egyúttal a helyi szintű együttműködések segítése is, amelyeken keresztül a civil szféra az önkormányzatokkal közösen tájékoztatja és neveli a lakosságot a környezettudatos életmódra”közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.  

A program keretében bármely civil szervezet pályázhat, amely a projekt lebonyolítására partnerséget köt egy önkormányzattal és/vagy oktatási intézménnyel. Azok a programok kapnak finanszírozást, amelyek legalább 70%-ban a 6 és 18 év közötti fiatal korosztálynak szólnak. Az elbírálásnál ugyanakkor plusz pontot jelen, ha 500 személynél többet vonnak be a programokba, teljes egészében a fiatal korosztálynak szólnak, és minél több környezetvédelmi témát érintenek.

A támogatási összeget tanulmányi utak, táborok, előadások megszervezésére, oktató anyagok kiadására, videóanyagok készítésére, internetes alkalmazások fejlesztésére, a programot lebonyolító személyzet bérezésére, illetve a szükséges fogyóanyagokra és felszerelésekre is lehet fordítani a pályázati útmutatóban meghatározott arányban.

Pályázni mától, április 3-tól május 3-áig lehet a Környezetvédelmi Alap internetes felületén. A program összköltségvetése 150 millió lej, egy pályázat pedig maximum 500 ezer lejes támogatást kaphat. 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél