Tánczos Barna: indulnak a hulladékgazdálkodás korszerűsítését célzó programok

Tánczos Barna: indulnak a hulladékgazdálkodás korszerűsítését célzó programok

Szeptember 15-én indítja a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a helyreállítási alapból finanszírozott első pályázati programját. Ennek keretében digitális hulladékgyűjtő szigetek kialakítására pályázhatnak a városok. Ezt követően szintén a hulladékgyűjtés korszerűsítésére szánt alapból indul szeptember 22-én az újabb pályázati kiírás önkéntes alapon működő hulladékudvarok kialakítására.

„A városok számára az intelligens hulladékgyűjtési rendszerek kiépítése jelenti a jövőt, amelyekkel növelni tudják a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítás mértékét. A helyreállítási alapból elsőként elindított pályázati programunk ezt támogatja. Csütörtöktől digitális hulladékgyűjtő szigetek elhelyezésére pályázhatnak a városok, amelyre 200,1 millió eurós költségvetést különített el a környezetvédelmi tárca. Mintegy 13700 tárolórendszer épülhet a városok társasházas lakónegyedeiben, ahol a lakosság külön tárolókba dobhatja be a biológiailag lebomló, papír-, műanyag-, üveg- vagy fémhulladékot” – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A szaktárca három típusú hulladékgyűjtő szigetet ajánl az önkormányzatoknak, amelyekre egyszerűsített eljárással pályázhatnak. „Két felszíni digitális tárolórendszer és egy föld alá süllyesztett tárolórendszer közül választhatnak a városok, a helyi igényeknek megfelelően. Ezeket néhány hete Kolozsváron be is mutattuk, és a beszerzésüket is a minisztérium fogja biztosítani.  A pályázáshoz külön internetes felületet hoztunk létre, ahol holnaptól felhasználói fiókot lehet létrehozni, és egyszerű típusnyomtatványok segítségével tölthetik fel az önkormányzatok a kéréseiket” – részletezte a tárcavezető.

A megpályázható hulladékszigetek számát a lakosságszám arányában maximalizálták. A 200 ezer főt meghaladó nagyvárosok például legfeljebb 275, míg a 20 ezer lakos alatti kisvárosok maximum 25 intelligens tárolórendszerre nyújthatnak be igénylést. Az elbírálásnál előnyt élveznek majd azok a városok, ahol egyelőre alacsony a szelektív hulladékgyűjtés aránya, de már rendelkeznek hulladékkezelő létesítményekkel.

A digitális hulladékgyűjtő szigeteket 200 háztartás kiszolgálására tervezték, és a tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

Tánczos Barna kiemelte, hamarosan indul a következő pályázati kiírás is, amelyre már nem csak a városok, hanem a községi önkormányzatok is pályázhatnak. „Legkevesebb 565 hulladékudvar létrehozására van lehetőség, amelyekbe önkéntes alapon viheti be a lakosság azt a szemetet, amelyet nem szállít el a szolgáltató. Hiánypótló infrastruktúráról van szó, hiszen a legtöbb Romániai településen nincs megoldva a nagy méretű hulladékok, például használt bútorok, autóabroncsok, elektromos és elektronikai hulladékok, építési és bontási hulladékok megfelelő, szelektív tárolása” – hangsúlyozta a miniszter.

A hulladékudvarok létrehozására 452,2 millió eurót különített el környezetvédelmi tárca az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv alapján. A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, vagy az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások pályázhatnak szeptember 22-étől. Egy pályázatban legfeljebb 5 gyűjtőudvar létrehozására lehet támogatást igényelni.

kapcsolódó

Hírlevél