Tánczos Barna: folytatjuk a munkát egy tisztább, fenntarthatóbb országért

Tánczos Barna: folytatjuk a munkát egy tisztább, fenntarthatóbb országért

„Folytatjuk a harcot az illegális szemétimport felszámolása ellen, a törvénytelen fakitermelés megállításáért, a fenntartható hulladékgazdálkodásért és a tisztább levegőért” – hangsúlyozta Tánczos Barna, aki az RMDSZ megbízásából folytathatja a környezetvédelmi tárca élén megkezdett munkáját, miután csütörtökön a parlament megszavazta a Nicolae Ciucă által vezetett új kormányt.

A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője kiemelte, hogy az erdő szociális és gazdasági jellegének a megerősítésére is külön figyelmet fordít a szaktárca: „Az EU-s erdőstratégia, az EU-s direktívák teljesen más utat szabnak, más perspektívákat jelentenek hosszú távon minden tagállamnak. Romániának figyelnie kell arra, hogy nálunk az erdő – túl azon, hogy levegőtisztító és a biodiverzitás szempontjából fontos szerepet játszik – komoly szociális vetülettel is rendelkezik, hiszen több mint 3 millió háztartás számára biztosítja a faanyagot a fűtéshez, és több százezer tulajdonos van olyan helyzetben, hogy nagyon szigorú szabályokat kell betartson akkor, amikor akár erdőgazdálkodásról, akár Natura2000-es területekről beszélünk. Közép és hosszú távon őket kell támogatnunk abban, hogy a saját erdeikből a saját tűzifájukat vagy a műfát, azaz az ipari felhasználású faanyagot úgy tudják kitermelni, hogy azzal ne bántsák a természetet, betartsák a Natura2000-es előírásokat, de ugyanakkor élvezhessék a hasznát annak az erdőnek, területnek, famennyiségnek, amelynek a tulajdonosai” – magyarázta Tánczos Barna. 

A koalíció és a kormányprogram kapcsán a tárcavezető elmondta, környezetvédelmi szempontból nincsenek különbségek az előző és a mostani között, és a kormányprogram környezetvédelmet tárgyaló fejezetében sincsenek jelentős különbségek, csak kiegészítések: „a bizottság előtti meghallgatáson is elmondtam, hogy a környezetvédelem területén nem folytathatunk pártpolitikát, a környezetvédelem, az erdőgazdálkodás, a levegőminőség, a hulladékgazdálkodás, a biodiverzitás, az élőhelyek megőrzése nem lehet politikai csatározások témája. Meggyőződésem, hogy a következő 3 évben pártszínezet nélkül együtt tudunk működni annak érdekében, hogy Románia környezetvédelmi szempontból olyan országgá váljon, amelyre bárki büszke lehet.

A két nagy párttal való együttműködést Tánczos Barna kihívásnak, de ígéretesnek véli. „Nem lesz egyszerű az együttműködés, hiszen két nagy párttal vagyunk most koalícióban, és mindkét párt ahhoz van szokva, hogy ők irányítják a teljes közpolitikát. Ezért a kompromisszumok megkötése nagy kihívás lesz, de bízunk benne, hogy ehhez mindig meg fogjuk találni a megfelelő utat. Az együttműködésnek az a garanciája, hogy közös célokat tűzünk ki és azokért együtt dolgozunk. Minden bizonnyal lesznek még elvi viták bizonyos kormányprogramok konkrét gyakorlatba ültetésekor, de arra fogunk törekedni, hogy a kompromisszumot megtaláljuk, és közösen óriási többséggel igazi reformokat, hatékony intézkedéseket tudjunk véghezvinni Romániában.”

kapcsolódó

Hírlevél