Tánczos Barna: folytatjuk a munkát az illegális fakivágások megállítása érdekében, továbbfejlesztjük a SUMAL rendszert

Tánczos Barna: folytatjuk a munkát az illegális fakivágások megállítása érdekében, továbbfejlesztjük a SUMAL rendszert

„Folytatjuk a munkát az illegális fakivágások megállításért. Teljeskörű megfigyelő és ellenőrzési rendszert építünk ki az erdészeti tevékenység nyomon követésére azért, hogy teljes képet kapjunk az erdeink állapotáról. A kormány jóváhagyta azt a 46 millió eurós beruházást, amelyből a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszert fejlesztjük és egészítjük ki a legkorszerűbb technológiákkal. Ez magába foglalja az ország egész területén elhelyezett videókamerahálózatot, amely által még jobban nyomon követhető és valós időben beazonosítható lesz a faanyagszállítmányok útja, illetve egy műholdfelvételek elemzésére alkalmas informatikai rendszert is. Ezáltal nyomon tudjuk követni erdeink állapotát és beazonosítani az esetleges veszélynek kitett területeket, akár az éghajlatváltozás, akár az illegális tevékenység által” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A videókamerás rendszert összekapcsolják a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszerrel és az útadó-ellenőrző kamerákhoz hasonlóan riasztást generál majd illegális faanyagszállítmány esetén, ezzel hatékonyabb lesz az ellenőrző szervek munkája. A műholdfelvételek alapján időszakosan azonosítani lehet majd az erdei növényzetben a hiányos területeket, és ezeket elemezve és összevetve a jogszerű fakitermelésre vonatkozó adatokkal, valamint a természeti katasztrófák által érintett területekkel, lehetőség lesz az illegális fakitermelés vagy éghajlatváltozás által veszélyeztetett területek beazonosítására.

A műholdfelvételek fejlett térinformatikai elemzési platformjának, a riasztások helyszíni ellenőrzésére szolgáló mobilalkalmazásnak és egy webGIS portál kifejlesztésének célja az, hogy lehetővé tegye az erdőállományban bekövetkező változások automatikus észlelését, eltérés esetén riasztások generálását, automatikus adatcserét más rendszerekkel és intézményekkel, automatikus térképek készítését az erdőállományban bekövetkezett változásokról. Mindez havonta frissített műholdképek alapján lesz lehetséges.

Az integrált erdőfelügyelei informatikai rendszer kiépítése a helyreállítási alap digitalizációs fejezetének részeként valósul meg 2024 végéig.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél