Tánczos Barna: elstartolt az 50 banis visszaváltó rendszer. Mától tisztára váltunk!

Tánczos Barna: elstartolt az 50 banis visszaváltó rendszer. Mától tisztára váltunk!

„Történelmi pillanat az italcsomagolások visszaváltó rendszerének elindulása. Az elmúlt évtizedek legnagyobb környezetvédelmi-logisztikai projektjét valósítottuk meg. Az RMDSZ kormányzása alatt olyan rendszer alapjait tettük le, amellyel biztosítani tudjuk, hogy az évente megvásárolt 7 milliárd italcsomagolás ne a környezetünket szennyezze, hanem újrahasznosuljon. Mostantól mindannyian tehetünk azért, hogy tisztára váltsunk – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor, az RMDSZ volt környezetvédelmi minisztere.

Tánczos Barna egy bukaresti üzletben próbálhatta ki az elsők között a betétdíjas rendszer működését. A megvásárolt, majd kiürült italpalackokat az automatába dobva visszakapta az 50 banis garanciát. „Mostantól érdemes lesz figyelni a betétdíjas rendszer védjegyét a csomagolásokon, bár a következő hetekben még kevés ilyen termék lesz a polcokon. A kormánynak és a rendszert működtető RetuRO-nak még sok hiányosságot kell megoldania, hogy az italcsomagolások visszaváltása gördülékenyen működjön, a kisboltokat és a vendéglátó egységeket is kellően felkészítsék, és időben elszállítsák tőlük a palackokat” – hangsúlyozta a szenátor.

A ma érvénybe lépett betétdíjas rendszer az üvegből, műanyagból vagy alumíniumból készült, 0,1 liter és 3 liter közötti űrtartalmú italcsomagolásokra vonatkozik. Ebbe beletartoznak az ásványvizes üvegek, üdítőitalok, sörösdobozok, bor és más alkoholos italok csomagolásai is. A vásárlóknak fontos tudniuk, hogy csak azok a palackok visszaválthatóak, amelyeken rajta van a betétdíjas rendszer védjegye. Ezek beváltásakor visszakapják a vásárláskor kifizetett 50 banis betétdíjat.

kapcsolódó

Hírlevél