Tánczos Barna: előkészítettük az országos erdősítési kampányt, 56 ezer hektár új erdő létrehozását támogatjuk és reformokat ültetünk gyakorlatba az erdőgazdálkodás terén

Tánczos Barna: előkészítettük az országos erdősítési kampányt, 56 ezer hektár új erdő létrehozását támogatjuk és reformokat ültetünk gyakorlatba az erdőgazdálkodás terén

„A helyreállítási alapból (PNRR) közel 1,2 milliárd lejt különítettünk el az erdőkre és a biodiverzitás megőrzésére. Ez az egyik legfontosabb eszközünk a klímaváltozás elleni küzdelemben, ezért egy teljeskörű reform és beruházási programot dolgoztunk ki. Nem csak új erdőket telepítünk, helyreállítjuk a leromlott állapotú erdős területeket, faiskolákat hozunk létre, reformokat hajtunk végre az erdőgazdálkodásban és a természetvédelmi területek kezelésében, beazonosítjuk a szigorúan védett területeket, valamint az élőhelyek helyreállítását is támogatjuk. Az erdőtelepítésre két pályázati kiírást készítettünk el, egyet az új erdős területekre, egyet pedig az időjárás vagy kártevők, természeti csapások által megrongált erdők helyreállítására. Ezeket az útmutatókat ma közvitára bocsátottuk, így ősszel indulhat az utóbbi évek legnagyobb erdőtelepítési kampánya” - jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az országos erdősítési programokat bemutató sajtóeseményen, az Ilfov megyei Cozieni Faiskolánál.

Az erdőtelepítési program költségvetése 500 millió euró. „Minden földtulajdonos pályázhat, magánszemélyek és önkormányzatok egyaránt. A feltétel, hogy legalább fél hektár területet kell erdősíteni, illetve erdősávok esetében 0,1 hektárt. A finanszírozás fedezi a telepítési tervet, a terület előkészítését, az ültetést, a terület bekerítési költségeit és a karbantartást, szükséges pótlásokat is. Egy informatikai rendszert hoztunk létre, ezen keresztül lehet majd benyújtani a pályázatokat. Az erdősítést az Erdőőrség által jóváhagyott projektterv szerint kell elvégezni, amely részletezi a telepítendő fa- és cserjefajtákat, valamint az ültetvények sűrűségét” - ismertette Tánczos Barna.

A tárcavezető rámutatott, annak érdekében, hogy ösztönözzék a földtulajdonosokat, az új erdők után 20 évig éves támogatás jár. „Hektáronként minden évben 456 eurós juttatást kapnak az új erdők tulajdonosai. Ezzel kompenzáljuk az új erdős terület által megkötött szén-dioxid mennyiséget, így gazdaságilag is megéri új erdőt létrehozni” – hangsúlyozta a miniszter.

Az újraerdősítési program költségvetése 100 millió euró. Ezzel az erdőtüzek, természeti katasztrófák, széltörések, bogártámadások után tönkrement erdők helyreállítását támogatja a szaktárca. Emellett hamarosan elkészül az a pályázati program is, amellyel a 2020 óta már elvégzett erdőtelepítések megtérítésére lehet pályázni.

Az erdősítési programokkal összesen 56 ezer hektár új erdő létrehozását támogatja a Környezetvédelmi Minisztérium. Ebből 2024-ig 25 ezer hektár új erdőt hoznak létre, 2026 nyaráig pedig újabb 31 ezer hektárt. A pályázás már idén szeptemberben elkezdődhet.

kapcsolódó

Hírlevél