Tánczos Barna: elkezdődnek a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építése Erdélyben – 167 város pályázott sikerrel 8000 hulladékszigetre

Tánczos Barna: elkezdődnek a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építése Erdélyben – 167 város pályázott sikerrel 8000 hulladékszigetre

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik célkitűzése a környezetvédelmi tárca élén az, hogy egy olyan jól működő és fenntartható hulladékrendszert építsen ki, amely hosszútávon fekteti le a hulladékgazdálkodás alapjait az országban. Ezt a célt szolgálja a digitális szelektív hulladékgyűjtő rendszerek építésére kiírt pályázatunk is, amelynek elbírálása nemrég fejeződött be. Ennek eredményeként 167 városban épülhetnek digitális hulladékszigetek. Több mint 8 ezer olyan korszerű tárolórendszert biztosítunk a lakosság számára, ahol szelektíven dobhatják el a különböző típusú háztartási szemetet. Ráadásul a digitális rendszernek köszönhetően az önkormányzatok is követni tudják majd a hulladék útját. Mindhárom székelyföldi megyeszékhely sikeresen pályázott, és sok magyarlakta városban épül hulladéksziget – közölte Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere.

Hargita megyében Csíkszereda mellett Székelyudvarhelyen, Borszéken, Maroshévízen és Szentegyházán építhetnek digitális hulladéktárolókat. Kovászna megyéből Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna város pályázott sikeresen. Maros megyében Marosvásárhely mellett Erdőszentgyörgyön, Szászrégenben, Segesváron és Nagysármáson épülhet hulladéksziget. Emellett például a Szatmár megyei Nagykárolyban és Sárközön is épülhet a korszerű hulladékgyűjtő rendszer.

Országszerte 8395 hulladéksziget megépítésére nyertek támogatást a városok, amelyek két típusú felszíni digitális hulladéksziget és egy föld alá süllyesztett tárolórendszer közül választhattak. Mindegyikben 5 tároló lesz, amelyekbe a papírt és kartont, műanyagot és fémet, üveget, a biológiailag lebomló hulladékot, valamint a maradék hulladékot lehet majd külön-külön bedobni. A tárolórendszereket mágneses kártyával vagy telefonos applikáció segítségével használhatják majd a lakosok. Minden háztartás egy elektronikus kártyát kap, ez nyitja a hulladéktárolót, és ez alapján a rendszer rögzíteni is tudja, hogy ki mekkora mennyiségű hulladékot dobott be.

A nyertes pályázatok összértéke 578,9 millió lej. Mivel nem fogyott el a teljes pályázati keret, a Környezetvédelmi Minisztérium újabb pályázatot fog kiírni hulladékszigetekre. A tervek szerint 2024 szeptemberére legkevesebb 7000 digitális hulladéksziget épül meg.

A teljes lista itt érhető el.

 

kapcsolódó

Hírlevél