Tánczos Barna: elkészült a mihelenyi víztározó gátja, ezáltal több mint 36 éves mulasztást pótolunk, és biztosítjuk a környező települések árvízvédelmét és vízellátását

Tánczos Barna: elkészült a mihelenyi víztározó gátja, ezáltal több mint 36 éves mulasztást pótolunk, és biztosítjuk a környező települések árvízvédelmét és vízellátását

„36 évet vártak a Hunyad megyei lakosok, hogy az állam eleget tegyen kötelezettségének és befejezze a Fehér-Körösön épülő mihelenyi víztározó gátját, amelyet ma adtunk át. Az elmúlt években sikerült kimozdítani a holtpontról a forradalom előtt elkezdett, majd abbamaradt munkálatokat. Az elmúlt időszakban több mint 34 millió lejjel támogattuk a gát elkészülését. A beruházás rendkívül fontos a környező települések lakosságának, hiszen amellett, hogy megoldja a környék - többek között Brád városának - árvízvédelmi gondjait, ivóvízzel látja el a környező településeket, valamint alkalmas lesz az alternatív zöld energia előállítására is” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a mihelenyi gátnál, Hunyad megyében tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető részt vett a gáttest átadásán, amelyen a szakemberek elvégezték a berendezések technológiai tesztjét és megtekintették a gáttest belsejét is. A most átadott gát 332 méter hosszú és a jobb parton eléri a 28 méteres magasságot. A víztározó munkálatai még zajlanak, de már idén elkezdik feltölteni. „Ha elkészül, a víztározó több mint 10 millió köbméter vizet lesz majd képes tárolni, ezzel 17 ezer lakost, mezőgazdasági területeket, utakat fog megóvni az árvíztől a környező településeken Mihelenytől a Fehér-Körös medrében egészen Alvácáig. A víztározó fogja biztosítani Brád és Kristyór települések ivóvízellátását, valamint a Gurabárza környéki bányák vízszükségletét. Nem utolsó sorban a mihelenyi tározó évi 1,2 Gw elektromos energia termelésére lesz alkalmas” – ismertette a beruházás részleteit a tárcavezető.

Mivel a vízgyűjtő területén házak és háztartások is vannak, ezeket át kell telepíteni. Az érintett területen lakókat Brád városába költöztetik, a vízügyi hatóság által felépített két lakónegyedbe. Jelenleg a jogi procedúrák véglegesítése zajlik. „Hosszú folyamat után végre sikerül átadnunk a tulajdonosi okmányokat az érintetteknek. Ma újabb két kedvezményezettnek adtuk át az iratokat. Mostanáig tizennégy kedvezményezett kapta meg a dokumentumokat, a többi kedvezményezett számára pedig minden jogi és kataszteri ügyintézést a lehető legrövidebb időn belül orvosolunk” – nyilatkozta Tánczos Barna, miután ellátogatott a Poenița 2 lakónegyedbe, és találkozott az elköltöztetett családok egy részével.

Széll Lőrincz, Hunyad megye alprefektusa elmondta, hogy régi álma vált valóra a Hunyad megyei lakosságnak, és az RMDSZ bebizonyította, hogy tisztségviselői szakértelme által képes komoly megvalósításokat elérni, sok esetben olyan projekteteket véghezvinni, amelyek már évek óta elakadtak.

Kelemen Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője kifejtette, hogy az évek során több miniszter is próbálkozott a munkálatok befejezésével, azonban ez a munka a Szövetség hathatós munkájának köszönhetően vált valóra: „építészmérnökként átlátom a munkálatok komplexitását, és nagy lépést tettünk előbbre az RMDSZ kormányzati szerepvállalása során.

A mihelenyi beruházás összértéke 168 millió lej, amely tartalmazza a gát és a víztározó megépítésével kapcsolatos munkálatokat, a DN74-es út elterelését és az átköltöztetések költségeit is.

kapcsolódó

Hírlevél