Tánczos Barna: azért dolgozunk, hogy megőrizzük a barnamedve faj életterét, és garantáljuk az emberek biztonságát

Tánczos Barna: azért dolgozunk, hogy megőrizzük a barnamedve faj életterét, és garantáljuk az emberek biztonságát

Tusnádfürdőn indította útjára a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium azt az európai uniós alapokból finanszírozott projektet, amely a romániai barnamedve-populáció felmérésére és az országos medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésére irányul.

 „A környezetvédelmi minisztériumnak kettős felelőssége van: megőrizni a barnamedve fajt, illetve annak természetes életterét, amely semmiképpen sem a lakott terület, valamint garantálni az emberek és javaik biztonságát” – szögezte le Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A szaktárcavezető a konferencia megnyitóján elmondta: a ma elindított projekt az első olyan jelentős lépés, amely mögé európai uniós alapokat, szakmai csapatot sorakoztattak fel a romániai barnamedve-populáció felmérésére, és amelynek van egy valós, követhető perspektívája. A projekt elindítása a 2018-ban elfogadott medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetésének első jelentős, konkrét lépése.

A projekt rendkívül összetett és szerteágazó. Az egyik része a medvepopuláció tudományos felmérése és a vadkárok megelőzése: a villanypásztorok megvásárlásával és kihelyezésével a gazdákat és javaikat tudjuk megvédeni. Ugyanakkor egy Romániában újszerű, csak néhány helyen alkalmazott megoldással is élni szeretnénk: egy olyan menhely létrehozását tűztük ki célul, ahova medvéket lehet áttelepíteni. Így megnyugtató módon lehet orvosolni az áttelepítés problémáját, hisz az a legtöbb esetben csak a probléma áthelyezését jelentette, mert az adott egyed rövid időn belül visszatért és további gondokat okozott” – fogalmazott Tánczos Barna miniszter, kiemelve, hogy a romániai barnamedve-populáció megfigyelésére és a hosszú távú menedzsmentterv elkészítésére 53,5 millió lejt fordítanak.

 Az RMDSZ környezetvédelmi minisztere emlékezetetett arra is, hogy a medvevédelmi akcióterv gyakorlatba ültetése mellett az emberi életek védelmében egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé teszi a lakott területen történő medvetámadás esetén az azonnali beavatkozást. Ez a jogszabály kockázati besorolás alapján szabályozza a barnamedvék emberek és javaik ellen irányuló, lakott területeken való támadásának megelőzését és megfékezését. Lehetővé teszi a vadak elűzését, altatását és áthelyezését, illetve eutanáziáját vagy kilövését.

A miniszter kifejtette, tegnap a parlament felsőházában, ahol 5 szakbizottság volt jelen, teljes jelenléttel százszázalékos támogatottságot kapott a törvénytervezet. „Sok munkával, rengeteg kommunikációval, felelős döntésekkel lehet előrehaladni, gyakorlatba ültetni a megoldásokat. Csapat kell, ember kell, aki nemcsak azonosítja a problémát, hanem igyekszik megoldani is azt” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

kapcsolódó

Hírlevél