Tánczos Barna: az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére pályázhatnak a 2000 lakosnál nagyobb agglomerációk

Tánczos Barna: az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére pályázhatnak a 2000 lakosnál nagyobb agglomerációk

„A helyreállítási alapból egymilliárd euróval támogatjuk a települések ivóvíz- és szennyvízhálózatának kiépítését és bővítését. A kisjövedelmű családok csatlakoztatását és a kistelepülések szennyvízkezelését támogató pályázatok után ma elindítjuk a harmadik kiírásunkat is. A 2000 lakosnál nagyobb agglomerációk a víz- és csatornahálózatok bővítésére pályázhatnak. A pályázat célzottan annak az 1219 településnek szól, amelyeket belefoglaltunk az uniós irányelveknek való gyorsított megfelelési tervbe. A cél az, hogy növeljük a lakosság hozzáférését a korszerű vízszolgáltatáshoz, ezzel teljesítve az erre vonatkozó uniós előírásokat is” – jelentett ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A kétezer lakosnál nagyobb településeken a víz- és csatornahálózatok bővítésére 600 millió eurót különített el a szaktárca a helyreállítási alapból (PNRR). Ugyanakkor megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy ennél 30 százalékkal nagyobb összegre, azaz 780 millió euróra kössön finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak. Egy pályázat maximum 15 millió euró értékű lehet.

A vissza nem térítendő támogatásra az önkormányzatok, az általuk létrehozott közösségi fejlesztési társulások, a regionális vagy helyi közüzemi vízszolgáltatók, valamint az előbbiek társulásai pályázhatnak. A program keretében mintegy 1600 kilométer vízhálózat és 2500 kilométer csatornahálózat építését biztosítják.

kapcsolódó

Hírlevél