Tánczos Barna: az illegális fakitermelés visszaszorításáért dolgozik az Erdőőrség

Tánczos Barna: az illegális fakitermelés visszaszorításáért dolgozik az Erdőőrség

„Az RMDSZ javaslatára létrehoztuk az Országos Erdőőrséget a Környezetvédelmi Őrség mintájára annak érdekében, hogy még hatékonyabb fellépést tanúsítsunk kormányzati szerepvállalásunk során az illegális fakitermelés visszaszorítására, valamint lehetővé tegyük az erdők folyamatos megfigyelését egy szakemberekből álló felügyelőség által. Célunk egy olyan rendszer létrehozása, amelynek elsődleges feladata egy egészséges erdőgazdálkodás megteremtése az országban. Az Országos Erdőőrség működési szabályzatáról ma döntött a kormány, így 30 napon belül hivatalosan is megkezdheti munkáját az intézmény, amely a környezetvédelmi minisztérium alárendeltségében fog működni” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere szerdán, január 18-án a kormányülést követően.

„Az Országos Erdőőrség a faanyag nyomon követhetőségének ellenőrzése mellett koordinálja a kilenc regionális erdőőrség tevékenységét, kockázatelemzéseket végez az országos erdő- és vadállományról, gyakorlatba ülteti a PNRR erdősítési kampányát, valamint kidolgozza és részt vesz a szakágazati jogszabályok megalkotásában, illetve a közúti büntetőrendszerekhez hasonlóan büntetőrendszert dolgoz ki az erdészeti szabálysértésekre” – fogalmazott a miniszter.

Az Országos Erdőőrség a Környezetvédelmi Őrség mintájára a központi közigazgatási intézmény hatáskörébe tartozik, jogi személyiséggel rendelkező szakintézmény. Kilenc regionális erdőőrséget fog át, amelyek külön jogi személyiséggel rendelkeznek, de az Országos Erdőőrség alárendeltségébe tartoznak. 

kapcsolódó

Hírlevél