Tánczos Barna: az energiahatékony közvilágítás által több pénz marad az önkormányzat költségvetésében – Marosszentgyörgy évente húsz ezer eurót spórol meg mától

Tánczos Barna: az energiahatékony közvilágítás által több pénz marad az önkormányzat költségvetésében – Marosszentgyörgy évente húsz ezer eurót spórol meg mától

Energiahatékony közvilágítása lett Marosszentgyörgynek, amelyet ma délután avattak fel a településen. Az RMDSZ kormányzati támogatásának köszönhetően jelentős összeggel csökkent a település energiaköltsége, amelyet a helyi közösség számára fontos beruházásokra fordítják.

„2021-ben az elsők között írtuk alá a marosszentgyörgyipolgármesterrel a település villanyhálózatának korszerűsítésére vonatkozó pályázatot, most pedig határidő előtt át is adtuk az új közvilágítást. A szaktárca által nyújtott lehetőségeket kiaknázva, a környezetkímélő beruházások hosszú távon gazdaságilag is megtérülnek. Ezáltal nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentjük, hanem az energiaszámlák is jelentősen karcsúsodnak. Az így megmaradó összeget a helyi közösség fejlesztésére fordíthatják az önkormányzati vezetőink. Országos szinten tavaly 1 milliárd lejes költségvetést biztosítottunk a közvilágítás energiahatékonyságára és mintegy ezerönkormányzat pályázatát iktattuk, köztük számos magyarlakta településen is folyamatban vannak korszerű villanyhálózatok kiépítése” – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Marosszentgyörgyön. A tárcavezető Sófalvi Sándor Szabolcs marosszentgyörgyipolgármesterrel közösen vett részt a felújítási munkálatok szimbolikus lezárásán.

Marosszentgyörgyön 1,2 millió lejből teszik energiahatékonyabbá a közvilágítást, amelyből 1,07 millió lejt a Környezetvédelmi Alap biztosít. Az összegből 63 utcában 820 LED-es lámpát szereltek fel a községközpontban, valamint a községhez tartozó Csejden és Tófalván. Így mintegy 10 ezer lakosnak biztosítottak korszerű közvilágítást.

Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere kiemelte: több mint 45%-al csökken a település áramfogyasztása az energiahatékony izzóknak köszönhetően. Marosszentgyörgynek nem csak korszerű közvilágítása lett a környezetvédelmi tárca támogatásával, hanem jelentősen csökkentek a költségeink is, évente mintegy 20 ezer eurósmegtakarítást jelent ez a településnek. Ezt az összeget most az új játszótér és piac építésére, kerékpárutakra fordítjuk, olyan beruházásokra, amelyekkel a községet fejlesztjük” – jelentette ki a polgármester.

Maros megyében további 26 településen zajlik még a közvilágítás korszerűsítése a környezetvédelmi tárca támogatásával, 24 település pályázatát pedig a nemrég lezárult pályázati kiírásokban iktatták.

kapcsolódó

Hírlevél