Tánczos Barna: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása a helyi közösségek fejlődését biztosítja, Kolozs megye a jó példa erre Fotó: Teutsch Tamás

Tánczos Barna: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása a helyi közösségek fejlődését biztosítja, Kolozs megye a jó példa erre

„Kormányzásunk alatt indított programjaink jobb életkörülményeket biztosítanak a helyi közösségeknek. Kolozsvár az egyik jó példa erre, ahol minden lehetőséget megragadnak a város fejlesztésére. Nemcsak a hulladékgazdálkodásban járnak élen, de a zöld közlekedésben is. A város ugyanis elsőként csatlakozott az RMDSZ által indított Zöld Péntek programhoz. Ennek eredményeként tisztább a levegő a városban, de kevesebb gépjármű is van ezen a napon forgalomban. Az adatok azt mutatják, Zöld Péntekenként 10 ezer utassal nő a közszállítást használok száma a hét korábbi napjaihoz viszonyítva. Ez azt jelenti, hogy legalább 3500 autóval kevesebb közlekedik a városban. Ma újabb lépést tesz a város a tisztább környezetért, elkezdik az ideiglenes hulladéklerakó felszámolását célzó projektet. A bezárt pataréti lerakó melletti helyszínt eredeti állapotába kell visszahozni, és megszüntetni a további környezetszennyezést. Ezt támogatja a környezetvédelmi tárca – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Kolozsváron, ahol kedden elindították az ideiglenes hulladéklerakó lezárását célzó projektet.

 

A kolozsvári ideiglenes hulladéklerakó felszámolásáról szóló technikai tervet 2024 áprilisáig kell véglegesítenie a szakmai csapatnak. Ebben innovatív megoldásokat kell találjanak a hulladék kezelésére és a minél nagyobb arányú újrahasznosításra. A kolozsvári az egyike annak a hat projektnek, amelyeket a Norvég Alapból mintegy 11,7 millió euróval finanszíroz az RMDSZ vezette Környezetvédelmi Minisztérium.

 

Kolozs megyei munkalátogatása kapcsán Tánczos Barna hangsúlyozta, nem csak a megyeközpont, hanem több település is sikeresen hívja le a környezetvédelmi tárca által biztosított forrásokat. „Víz- és hulladékgazdálkodásra 300 millió lej juthat Kolozs megyébe a helyreállítási alapból. Kolozsváron, Szamosújváron, Tordán és Aranyosgyéresen is épülhetnek digitális hulladékszigetek, amelyek a lakossági hulladék szelektív gyűjtéséhez biztosítanak korszerű infrastruktúrát. De nyolc településen épül hulladékudvar a nagy méretű hulladékoknak, valamint az ivóvíz- és szennyvízhálózatok bővítésére is kaptunk terveket. Az RMDSZ kormányzati prioritása, hogy tisztább, élhetőbb környezetet teremtsünk településeinken, ebben segítjük a Kolozs megyei önkormányzatokat is” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

 

A tárcavezető Kolozsváron részt vett a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Romsilva Egyedárúság közötti partnerségi megállapodás aláírásán is. Ennek keretében évente mintegy ezer diák vehet majd részt nyári gyakorlaton az erdészeti hivataloknál. „Fontos, hogy kapcsolatot teremtsünk azok között, akik fenntartható erdőkitermelést végeznek, az erdészeti karok, valamint a környezetvédelmi területet érintő karok diákjai között. Az együttműködés révén például a biológia és geológia, a földrajz, a környezettudomány és környezetmérnöki szakos diákok is a helyszínen, az erdőben tapasztalhatják majd meg, mit jelent az állami erdőket kezelő intézmény munkája” – jelentette ki a miniszter.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél