Tánczos Barna: az Európai Unió környezetvédelmi és klímacéljainak eléréséhez anyagilag is támogatni kell az állampolgárokat

Tánczos Barna: az Európai Unió környezetvédelmi és klímacéljainak eléréséhez anyagilag is támogatni kell az állampolgárokat

„Ma Frans Timmermanssal, az Európai Bizottság alelnökével találkoztam, környezetvédelmi problémákról beszéltünk természetesen, hisz ő vezeti a Zöld Megállapodás gyakorlatba ültetését Európa-szerte. Akkor, amikor ilyen célkitűzések vannak széndioxid- kibocsátás csökkentés szempontjából, nitrit-nitrát csökkentés szempontjából és minden európai célkitűzésnek azonnali következménye van a mindennapi életben, fontos volt tárgyalni arról, hogy a célkitűzésekkel párhuzamosan milyen európai támogatás érkezik a tagállamokba. Akkor tudjuk sikeresen biztosítani a zöld átmenetet, ha ahhoz megfelelő pénzforrásokat rendelünk. Azokról az európai programokról beszéltünk, amelyeket a Szociális Klímaalap mintájára anyagilag is támogatni kell. A költségeket igazságosan kell elosztani az összes érintett szereplő között, figyelembe véve az országok gazdasági és szociális sajátosságait” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter miután Bukarestben találkozott az Európai Bizottság alelnökével.

Nem helyezhetünk indokolatlan terheket a végső fogyasztókra, az európai polgárokra, Románia lakosságára, hangsúlyozta Tánczos Barna. „Ilyen támogatásra van szükség akkor is, amikor az energiahatékonyságról beszélünk, hiszen a háztartásoknak konkrét anyagi támogatást kell nyújtani azért, hogy csökkentsék az energiafogyasztást, hogy növeljék a saját termelést a saját programokkal például, vagy más technológiákat is be tudjanak vezetni” – jelentette ki a tárcavezető.

A találkozón a mezőgazdaságot érintő klímacélokról is egyeztettek. „A mezőgazdaság terén a metángázkibocsátás csökkentésére irányuló célkitűzéseknek, illetve a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkentésére vonatkozó céloknak közvetlen hatása van a gazdák mindennapi életére. Abban maradtunk, hogy az Európai Bizottság olyan képletet fog kidolgozni például a növényvédőszerek és műtrágyák csökkentését illetően a tagállamok részére, amely nem ró túlzott terhet a romániai gazdákra, figyelembe vége a tagállami sajátosságokat. A Bizottság vezetői is tudatában vannak annak, hogy nem hasonlítható a Romaniában használt növényvédőszer és műtrágya mennyisége a nyugati tagállamok mezőgazdaságában használtéhoz, ezért olyan döntéseket készítenek elő, amelyek nem fogják lehetetlen helyzetbe hozni a romániai termelőket. Ez a felelősségmegosztás megvédi a gazdákat és lehetővé teszi továbbra is, hogy versenyképesen termeljenek. Az RMDSZ nem engedi el a romániai gazdák kezét. Az a feladatunk, hogy vigyázzunk a hazai gazdákra, vigyázzunk a termelőkre, akik a maguk során vigyáznak a természetre, hogy versenyképesek maradjanak az európai piacon” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

kapcsolódó

Hírlevél