Tánczos Barna a Budapest Climate Summiton: az ország sajátosságainak figyelembevételével kell kiaknáznunk a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek

Tánczos Barna a Budapest Climate Summiton: az ország sajátosságainak figyelembevételével kell kiaknáznunk a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek

Románia mind országos, mind pedig nemzetközi szinten lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze a klímaváltozást és elkötelezett a környezettudatos gazdaságfejlesztés mellett annak érdekében, hogy megvalósuljon az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegesség. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kiaknázására. Ezt nekünk az ország sajátosságainak figyelembevételével kell megtennünk” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere ma a Budapest Climate Summit 2021 konferencián, amely Áder János magyarországi köztársasági elnök védnöksége alatt zajlott. Ennek célja hozzájárulni az európai zöld megállapodásban foglalt előírások eléréséhez.

„A Budapest Climate Summit 2021 konferencián bemutattam Románia stratégiáját az éghajlatváltozás és a környezetvédelmi politikák hosszú távú célkitűzéseiről. A Budapest Climate Summit 2021 célja felhívni a figyelmet a szén-dioxid- kibocsátás csökkentésének fontosságára a gazdaság terén, a megújuló energiaforrások alkalmazásának szükségességére, a biodiverzitás védelmére, a fenntartható beruházásokra, az innovációra, a környezetbarát szállításra, valamint az intelligens városi megoldásokra” – fogalmazott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A konferencia fő célkitűzései között szerepel az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás felgyorsítása; egy olyan közös platform létrehozása, amely a különböző stratégiák és szemléletek gyűjtőpontja lesz; egy katalizátor azonosítása, amely elősegíti az innovatív megoldások gyakorlatba ültetését és a fenntartható jövő felé az átmenetet; a kormányok, vállalatok, városok és civil szervezetek figyelmét az éghajlatváltozás okozta kihívásokra fordítani; megteremteni a megfelelő keretet az európai zöld megállapodás gyakorlatba ültetéséről szóló nyílt párbeszédre.

 

kapcsolódó

Hírlevél