Tánczos Barna a 10 perc Bukarestben: uniós forrásokból mérjük fel a romániai medveállományt, hulladékkollektorokat helyezünk a folyóvizeinkre, építőfával támogatjuk az árvízkárosultakat

Tánczos Barna a 10 perc Bukarestben: uniós forrásokból mérjük fel a romániai medveállományt, hulladékkollektorokat helyezünk a folyóvizeinkre, építőfával támogatjuk az árvízkárosultakat

„A héten megjelent a Hivatalos Közlönyben az a sürgősségi kormányrendelet, amely lehetővé teszi az agresszív medvék azonnali eltávolítását a településekről. Mostantól kisebb bürokrácia és bukaresti jóváhagyás nélkül is el lehet indítani a veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást a lakott területeken. A legutóbbi brutális medvetámadás sokkoló képei mindenkit meggyőzhettek arról, hogy az utolsó pillanatban vagyunk, nem várhatunk tovább. Nem nézhetjük tétlenül, hogy a korábbi kormányok gyáva halogatása miatt emberéletek és anyagi javak kerüljenek veszélybe. Egy közel hat éve hanyagolt problémát oldottunk meg a kormányzás első néhány hónapja alatt” – tájékoztatott Tánczos Barna a 10 perc Bukarest 21. adásában. Elmondta: Románia 2016 óta nem avatkozott be a barnamedve szaporodásának megállításába, ennek eredménye a mai drasztikus helyzet.

A szaktárcavezető ugyanakkor arról a ma elindított projektről is beszélt, amely a medvepopuláció kezelését, managementjét érinti. „Bár a romániai medvevédelmi akcióterv 2018 nyarán látott napvilágot, hosszú ideig nem történt előrelépés az ügyben. Európai uniós forrásból 53,5 millió lejt fordítunk a romániai barnamedvék megfigyelésére és a medvepopuláció kezelésére. Az intézkedés legfontosabb szempontja, hogy csökkenjen az ember és a medve közötti találkozások esélye” – fogalmazott Tánczos Barna. A 2021 júliusa és 2023 decembere között kivitelezett projekt célja továbbá a lakosság informálása, érzékenyítése a fenntartható vadgazdálkodással kapcsolatosan, különös tekintettel a medvékre.

A környezetvédelmi miniszter hulladékgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket is érintett a kormányzati tájékoztatóban. Elmondta, hogy megálljt kell parancsolni az illegális hulladék lerakásának és a szemétmaffiának. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy jelentős problémát okoz a romániai folyókba, patakokba kerülő hulladék, amely átjut a szomszédos országokba. Ennek megakadályozására olyan szűrőrendszereket üzemel majd be a minisztérium az ország nyugati részén lévő folyószakaszokon, amelyek összegyűjtik a Magyarországra tartó úszó hulladékot a vizekből. Így jelentősen csökken majd az az óriási mennyiségű hulladék, amely Romániából Magyarország területére jut.

Tánczos Barna miniszter elmondta, hogy a tárca építőfával támogatja az árvízkárosultakat. Ugyanakkor folyamatban van egy kormányhatározat előkészítése is, amely segíti ezeket a közösségeket.

 

kapcsolódó

Hírlevél