Tánczos Barna: Erdélyben épülhet meg az eddig jóváhagyott hulladékudvarok közel fele, Hargita, Bihar és Arad megye is élen áll országos viszonylatban

Tánczos Barna: Erdélyben épülhet meg az eddig jóváhagyott hulladékudvarok közel fele, Hargita, Bihar és Arad megye is élen áll országos viszonylatban

„341 hulladékudvar építését hagytuk jóvá országszerte, amelyek közel fele Erdélyben épülhet meg. A minisztérium hamarosan befejezi az összes beérkezett pályázat elbírálását, és fél éven belül elkezdődhet az építésük. Hargita, Bihar, Maros és Arad megyei magyar településeken is olyan korszerű hulladékudvarokat építünk, ahová a lakosság szelektíven adhatja le azt a hulladékot, amit nem szállít el a házaktól a szolgáltató” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A környezetvédelmi minisztérium 442 pályázatot bírált el a hulladékudvarok építésére kiírt pályázat keretében. Összesen 341 hulladékudvar építését hagyták jóvá, amelyből 62-re már december folyamán megkötötték a szerződéseket, további 279 létesítményre pedig jelenleg is zajlik a szerződések aláírása az önkormányzatokkal.

Az erdélyi megyék közül Bihar és Arad megyében 17-17 hulladékudvar építését hagyták már jóvá. Nagyiratos és Bihar községekkel már megkötötték a szerződéseket, de többek között Érkörtvélyesen, Verdesábrányban, Szentjobbon, Tótiban, Alsólugason és Paptamásiban is épülhet hulladékudvar. Hargita megyében 13 településen: Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Madéfalván, Csíkkarcfalván, Csíkmadaras, Csíkszentgyörgyön, Csíkszenttamáson, Csíkdánfalván, Zetelakán, Csíkszentsimonban, Csíkcsicsóban , Gyergyócsomafalvén és Tusnádfürdőn hagyták jóvá eddig a hulladékudvar építését. Maros megyében 12 hulladékudvar épülhet, az eddig aláírt szerződések mellett Küküllőszéplak, Nyárádremete és Nagyernye beruházása is zöld utat kapott.

A szaktárca még további 114 hulladékudvaros pályázatot fog elbírálni a következő hetekben, közölte Fülöp Lóránd a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium helyreállítási alapért felelős államtitkára. „Jelenleg a jóváhagyott beruházások szerződéskötése zajlik, amely elektronikus úton történik az önkormányzatokkal. Ezzel párhuzamosan február közepéig a fennmaradó pályázatokat is kiértékeljük. Az önkormányzatok számára biztosítjuk a hulladékudvarok típustervét is, amellyel segítünk, hogy minél hamarabb megépülhessen a szelektív hulladékgyűjtést szolgáló infrastruktúra a településeken” – hangsúlyozta Fülöp Lóránd.

A környezetvédelmi tárca a helyreállítási alapból 565 szelektív hulladékudvar megépítését támogatja, ebből az első 250 már 2024 szeptemberére megépül.

 

kapcsolódó

Hírlevél