Tánczos Barna Brüsszelben: nem támogattuk a gazdákat megszorító irányelvjavaslatot

Tánczos Barna Brüsszelben: nem támogattuk a gazdákat megszorító irányelvjavaslatot

Nem hozhatja hátrányos helyzetbe a gazdákat az EU akkor, amikor a zöld átmenetről születik törvénykezés. Csütörtökön ennek az elvnek a mentén cselekedtünk Brüsszelben az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácsán, ahol azt az irányelvjavaslatot tárgyaltuk, amely a metán- és ammóniakibocsátás nagyarányú mérséklését tűzte ki célul farmok esetében. Az eredeti, előterjesztett irányelvjavaslat számos megszorítást hozott volna a gazdák számára, amely plusz adminisztratív és pénzügyi terheket rótt volna rájuk. Így több gazdaság lett volna köteles a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával mérni, jelenteni és csökkenteni a metán- és ammóniakibocsátásukat. Bár Románia az elmúlt időszakban számos módosítást terjesztett elő az irányelvjavaslat módosítására, amelyek egy része megtalálható volt már az új verzióban, tekintettel arra, hogy a módosított irányelvjavaslatban is voltak vitatható előírások a gazdákkal szemben, a szavazáson tartózkodtunk, nem szavaztuk meg az irányelvjavaslatot” – mutatott rá Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek tanácsát követően Brüsszelben.

A szaktárcavezető hangsúlyozta: Románia a szavazás folyamán nem támogatta az új szabályozást, amely ennek ellenére a tagállamok többségének támogatásával elfogadásra került, azonban a viták alatt a Románia által is elfogadott módosítások bekerültek a jogszabálytervezetbe: „így a nagy farmok esetében az átállási időszakot kitoltuk 2029-ig, ekkortól lesz érvényes a szabályozás, továbbá az innovatív technológiákat csak a 600-nál több fejősteheneket tartó farmokon kell alkalmazni. Egy másik fontos és nagyon hasznos módosítás, hogy az előkészítő munkálatok alatt sikerült kivonni a szabályozás előírásai alól a külterjes, extenzív gazdaságokat” – taglalta a miniszter.

Az RMDSZ-es miniszter, a romániai delegáció vezetője továbbá rámutatott: „az Európai Uniónak az a feladata, hogy a tagállamokban élő állampolgárok jólétét tartsa szem előtt, és a jogszabályalkotás folyamatában találja meg az arany középutat, amely nem hozza hátrányos helyzetbe a tagállamokat. Figyelembe kell vegyük, hogy a mezőgazdasági ágazat nehéz helyzetben van, amelyre komoly nyomást helyeznek a válságok is, ezért minden fórumon támogatnunk kell őket.

Az irányelvjavaslat szövegéről további egyeztetések zajlanak majd az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság között.

 

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél