Tánczos Barna: 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok

Tánczos Barna: 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok

„Négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élni fognak a kormány és környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel.  A kormány a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására különít el erre a célra költségvetést, továbbá két héten belül a Környezetvédelmi Alapon keresztül, a környezetvédelmi szaktárca egy külön program keretében támogatja az önkormányzatoknak ezeket a törekvéseit” – mutatott rá Tánczos Barna, az RMDSZ környezetvédelmi minisztere A zöld gazdaság 2021 – Közlekedés. A környezetbarát közlekedés kihívásai. Hogyan szállíthatjuk majd az árut és az embereket zéró kibocsátással? címmel szervezett videókonferencián. A szaktárcavezető kifejtette, hogy amennyiben a romániai önkormányzatoknak sikerül megépíteniük a 18 ezer töltőállomást, nemcsak egy jól kiépített hálózatot bocsátanak ezáltal az állampolgárok rendelkezésére az országban, de így egyre több állampolgárt ösztönözhetnek arra, hogy a belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett válasszanak alternatív közlekedési eszközöket.

Tánczos Barna elmondta: a kormány a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból jelentős összeget fordít a környezetbarát közlekedésre az elkövetkező öt évben, ami az önkormányzatoknak megteremti a zöldberuházásokra a szükséges költségvetést. Az elektromos autók töltőállomásainak kialakítása mellett elektromos buszok és kerékpárok beszerzésének finanszírozására is lesz lehetőség.  A szaktárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy bátor, sokszor népszerűtlen döntésekre van szükség, és főleg azokban a nagyvárosokban, ahol a levegőminőség problémás. Ott infrastrukturális változások is indokoltak, például a közlekedési szabályok módosítása, a szennyező autókra vonatkozó előírások szigorítása, a tömegközlekedés számára külön sáv fenntartása. Tánczos Barna ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a változások nem mehetnek végbe egyik napról a másikra, hiszen meg kell teremteni az infrastruktúrát, ki kell építeni az elektromos autók töltőállomásainak hálózatát. Kifejtette, hogy az átállást fokozatosan kell biztosítani, annak érdekében, hogy ne helyezzenek túl nagy terhet a vállalatokra. A környezetvédelmi miniszter megemlítette, hogy tervben van kb. 8000 iskolabusz GNC és GNL üzemanyagra való átállítása.

Az Európai Unió 2035-re irányozta elő a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre való átállást, aminek eléréséhez Tánczos Barna szerint kiszámíthatóságra van szükség. Továbbá alternatívát kell kínálni az ipar, a szállítók és a magánszemélyek számára egyaránt, ugyanakkor a költségszámítások és hatástanulmányok alapján biztosítani kell az átállás fokozatosságát. Tánczos Barna végül arra is kitért, hogy mindezek mellett elengedhetetlen az állampolgárok részéről a mentalitásváltás, akár a kényelem feladásának bevállalása is. Emlékeztetett: a Zöld péntek kezdeményezés nem lehet kirakatkampány, szükséges az emberek proaktív hozzáállása, mert „a környezetvédelmi problémák megoldása nem kizárólag a minisztérium dolga, hanem a helyi önkormányzatok és mindannyiunk közös felelőssége”.

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél