Segítséget nyújt a kormány az energiaárak kifizetésében

Segítséget nyújt a kormány az energiaárak kifizetésében

Hétfőn sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány arról, hogy 5,2 millió háztartás villanyszámlájának, 2,2 millió háztartás gázszámlájának kifizetéséhez kapjon támogatást.

A rendelet szerint a villamosenergia-fogyasztás esetében azok a személyek részesülhetnek támogatásban, akik a 2021. november 1. és 2022. március 31. közötti időszakban 150 kWh és 1000 kWh között fogyasztanak. A támogatásra jogosult villamosenergia-fogyasztók 0,21 lej/kWh támogatást kaphatnak a számlák kifizetésére.

A földgáz-fogyasztás kapcsán azok a háztartási fogyasztók részesülhetnek támogatásban, akiknek fogyasztása 2021. november 1. és 2022. március 31. között 80 m3 és 1000 m3 között lesz. A földgázszámlák kompenzálása elérheti, de nem haladhatja meg a 25%-ot. A kompenzálás csak abban az esetben jár, ha a fogyasztó költsége nem megy a 125 lej/MWh referenciaár alá.

„Az RMDSZ ugyanakkor azt kérte, hogy október második felétől terjesszék ki a kompenzálást a cégekre is” – mondta Bende Sándor parlamenti képviselő.

Mint ismeretes, a parlament szeptemberben elfogadta a veszélyeztetett fogyasztókról szóló törvényt, amely révén kb. 500.000 háztartás részesülhet támogatásban a villamos energia, a földgáz és hőenergia költségek fedezésére. Azok a villamosenergia- és földgázfogyasztók, akik ebbe a kategóriába tartoznak, szintén részesülhetnek a hétfőn elfogadott kompenzációs rendszerből is.

Amennyiben a kompenzáció magasabb, mint a kiszolgáltatott fogyasztóknak nyújtott támogatás összege, a háztartási fogyasztók megkaphatják a kompenzáció és a kiszolgáltatott fogyasztókról szóló törvény alapján nyújtott támogatás közötti különbséget.

„Ezekre a kompenzációkra azért van szükség, hogy a nemzetközi és hazai energiapiacokon tapasztalt villamosenergia- és földgázárak emelkedésétől a kormány megóvja azokat a háztartásokat, amelyek nehezen viselnék energiaköltségeik ugrásszerű növekedését” – fogalmazott Bende Sándor képviselő.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél