RMDSZ-tervezet: legyen 5 éves az önkormányzati vezetők mandátuma

RMDSZ-tervezet: legyen 5 éves az önkormányzati vezetők mandátuma

A települések fejlődését és a politikai stabilitást szavatolná az a törvénytervezet, amelyet az RMDSZ ma iktatott a parlamentben, és amely 4 évről 5 évre módosítaná az önkormányzati vezetők mandátumát – jelentette be Cseke Attila az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.


Cseke Attila elmondta: 5 év alatt olyan nagyobb beruházásokat lehet lebonyolítani, amelyek a települések fejlődéséhez vezetnek, ezért van szükség a módosításra. „Fejlesztési miniszterként tapasztaltam, mennyi időre van szüksége egy polgármesternek, egy helyi vezetőnek ahhoz, hogy egy nagyobb levegővételű beruházást megtervezzen az önkormányzat, megszerezze rá a szükséges finanszírozást, és kivitelezze. Ezzel a jogszabálytervezettel megteremtjük a szükséges jogi keretet ahhoz, hogy az önkormányzati vezetők bátrabban tervezzenek közép- és hosszú távra, ezzel segítve a települések fejlődését. Nagyobb politikai stabilitásra van szükség Romániában, illetve meg kell teremteni azt a keretet, amely nem csak a rövidlátást és a rövid távú tervezést ösztönözi” – nyilatkozta. 


A törvénytervezet a polgármesterek, alpolgármesterek, helyi és megyei tanácsosok, illetve a megyei tanácselnökök és alelnökök mandátumát módosítaná a jelenlegi 4 évről 5 évre. 


A volt közigazgatási miniszter rámutatott: az európai uniós finanszírozási programokat 7 évesre tervezik, ehhez a hosszabb ciklikussághoz igazítaná a Szövetség az önkormányzati vezetők mandátumát. 
Cseke Attila elmondta: több európai országban, így Ausztriában, Franciaországban vagy Németországban is 5 éves, vagy annál hosszabb, akár 7-8 éves mandátuma van egy önkormányzati vezetőnek.


A javaslat az idén megszervezésre kerülő önkormányzati választások után kezdődő mandátumokra vonatkozik, a jelenlegi önkormányzati mandátumokat nem hosszabbítja meg. A tervezetről a parlament két háza dönt, ezt követően léphet érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél