RMDSZ: támogatjuk a csúcsteljesítményt - idén megduplázzuk a kiválósági sporttevékenységekre szánt finanszírozást

RMDSZ: támogatjuk a csúcsteljesítményt - idén megduplázzuk a kiválósági sporttevékenységekre szánt finanszírozást

Idén Romániában tizennégy nemzetközi sportversenyt rendeznek, amelyet állami költségvetésből finanszíroz a Sportminisztérium, miután a szaktárca jóváhagyta a "P6 – Kiválósági sporttevékenység" program keretében az idei év további negyedéveire vonatkozó támogatási összegekre vonatkozó javaslatokat.

A program célja a világ-, Európa- és regionális bajnokságok romániai megrendezésének támogatása, amelynek alapvető célkitűzései közé tartozik az ország imázsának javítása, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése a sport területén, a sportinfrastruktúra fejlesztése és minél több résztvevő bevonása.

Az RMDSZ célja a versenysportok területén az olimpiai sportágak kiemelt állami támogatása. „Jelentős előrelépést értünk el tavaly óta, hiszen 2023-ban 14 nagy verseny lesz, amelyeknek mi adunk otthont, és amelyekhez a Sportminisztérium elkülönítette a szükséges forrásokat. Fontos, hogy ezen a téren is fejlődjünk, és megmutassuk, hogy képesek vagyunk nagyszabású rendezvényeket szervezni. Romániáról az utóbbi években egyre többet beszélnek a sportteljesítmény tekintetében, a sport pedig ismét bebizonyítja, hogy az ország legerősebb nagykövete és minden támogatást megérdemel. Bízom abban, hogy a szövetségek, amelyek vállalták ezt a feladatot, felelősségteljesen és kellő szakmaisággal fogják teljesíteni azt, a mi feladatunk pedig az, hogy megadjuk nekik a szükséges intézményi támogatást" - hangsúlyozta Novák Károly Eduárd sportminiszter.

A Sportminisztérium 2023-as költségvetésének teljes összege erre a programra 18 millió lej, amelyből finanszírozást kap többek között a Taekwon-do Európa-bajnokság és Erőemelő világbajnokság, amelyet Kolozsváron szerveznek meg, a Shyto-Ryu Karate Világbajnokság és Európa-bajnokság Nagyváradon, Nagyszebenben pedig a Balkáni U13-as gyermekbajnokság.

kapcsolódó

Hírlevél