RMDSZ: támogatást nyújtunk az ikreket nevelő családoknak

RMDSZ: támogatást nyújtunk az ikreket nevelő családoknak

Az ikreket nevelő mindkét szülő a gyerekek 6 hónapos koráig egyidejűleg részesülhessen a gyereknevelési szabadságban, vagy ha ez nem lehetséges, kisegítőt alkalmazhasson, aki az édesanyának segíteni tud az újszülött gyerekek gondozásában, mindennek költségét az állam fedezné. Az erről szóló, családokat segítő törvényjavaslatot iktatta ma az RMDSZ a Parlamentben. 

„Tavalyi adatok szerint jelenleg Romániában 2.188 család van, akik kettős- vagy hármasikreket nevelnek. Célunk segítséget nyújtani a gyerekgondozásban, ezért a törvénytervezetünk szerint a szülők két lehetőség közül választhatnak: egyidőben igényelhetik a gyereknevelési szabadságot az első hat hónapban vagy  alkalmazhatnak egy kisegítő személyt, akinek bérét a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium vállalja át” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet kidolgozója. 

„Az általunk kidolgozott családtámogatási intézkedés lehetőséget teremt az édesanyák számára, hogy az első 6 hónapban állandó segítséget kapjanak. Egy csecsemő érkezése a családban számos kihívással jár, amikor pedig ikrek érkeznek a családba minden feladat megduplázódik. Jómagam is, ikreket nevelő édesanyaként mindezt megtapasztaltam, tudom mit jelent, amikor a gyerekeket egyszerre kell etetni, egyidőben sírnak vagy ugyanakkor kell pelenkát cserélni.  Szükség van az állandó segítségre és gondoskodásra, amely megfelel a gyermekek igényeinek, hozzájárulva a gyermekek harmonikus és egészséges fejlődéséhez, az egész család érzelmi stabilitásához. A hatályban levő jogszabályok szerint jelenleg nem lehetséges, hogy mindkét szülő egyidejűleg vegye igénybe a gyereknevelési szabadságot, ezért a legtöbb esetben az anya marad otthon és egyedül kell megbirkóznia a napi gyermekgondozási feladatokkal, ami nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és érzelmileg is nagy kihívást jelent” – részletezte Csép Éva-Andrea. 

A törvénytervezetet ma iktatták a Parlamentben, a szenátusi munkálatok után, a képviselőház szakbizottságainál kerül megtárgyalásra.

kapcsolódó

Hírlevél