RMDSZ: segítjük a biotechnológiát alkalmazó szarvasmarhatenyésztőket

RMDSZ: segítjük a biotechnológiát alkalmazó szarvasmarhatenyésztőket

Szarvasmarhánként akár 900 euró támogatást is kaphatnak az állattenyésztéshez biotechnológiát alkalmazó farmok, egyesületek, akik állatnemesítéssel foglalkoznak, ha az állatállományban legalább ötven jószág van. Erről szavazott a szenátus plénuma.

„Az RMDSZ által benyújtott törvényjavaslatnak köszönhetően állami támogatásokat kaphatnak az állattenyésztő farmok mezőgazdasági tevékenységük felzárkóztatása és fejlesztése érdekében” - hangsúlyozta Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. A támogatásban azok a mezőgazdasági termelők részesülhetnek, akik a tenyésztéshez biotechnológiát használnak, legalább 50 jószágot tudnak ellátni és a finanszírozást a farmjuk létesítésére vagy korszerűsítésére fordítják. Ennek értelmében 900 euró támogatást kaphatnak egy évben egy jószágra, ha új farmot létesítenek, illetve 500 euró támogatást a farmok felújítására és kibővítésére. Továbbá a donor jószágot tartó farmok 3000 eurót és a befogadó jószágot tartó farmok 700 eurót kaphatnak egy évben. Jelenleg az országban kevés a fajtiszta szarvasmarhák száma, így az állattartó farmok fenntarthatósága és teljesítménye is ehhez mérhető. Az állattenyésztésben használt biotechnológia a fajtatiszta szarvasmarhák számának növeléséhez vezet, ugyanakkor hozzájárul a mezőgazdasági termelők termelékenységének, tej- és hús hozamának, és nem utolsósorban az ország élelmiszerbiztonságának növeléséhez.

„A jogszabállyal motiváljuk a gazdákat, hogy a jelenlegi állatállományukat cseréljék ki fajtiszta állatokra, annak érdekében, hogy a produktivitás a farmjukban növekedjen, hiszen egy fajtiszta állat tejhozama egyenlő három nem fajtiszta állatéval. Ennek köszönhetően fenntarthatóbbá tesszük a gazdák farmjait, hiszen a biotechnológia alkalmazásával, rövid időn belül megnőhet a fajtiszta szarvasmarhák száma” - mutatott rá Fejér László Ödön, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja, a törvénytervezet kezdeményezője. A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

kapcsolódó

Hírlevél