RMDSZ: politikai viták helyett a józan ész kell diktáljon a környezetvédelemben

RMDSZ: politikai viták helyett a józan ész kell diktáljon a környezetvédelemben

A természetben hagyott szeméthegyeket és az elmúlt évek takarítási akcióit bemutató fotókiállítással hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor és a Let’s Do It Romania! Egyesület a bukaresti parlamentben az Országos Takarítási Nap fontosságára. Idén szeptember 21-én kerül sor az országos nagytakarításra.

„Szembesíteni akartuk a törvényhozókat és a közvéleményt is azzal, mekkora problémát jelent az ország minden régiójában a természetben elhagyott szemét.  Ezen csak közös erővel tudunk változtatni, ha mindannyian felelősséget vállalunk és teszünk a tiszta környezetért. A Let’s do it Románia! Egyesület 15 éve mozgósítja a civileket és az önkormányzatokat az országos nagytakarításokon. Most jelzést adhatunk, hogy ez az ügy a hatóságoknak is fontos. Ezért kezdeményeztem, hogy legyen minden szeptember harmadik szombatja hivatalos takarítási nap Romániában. Arra biztatok mindenkit, hogy most szombaton vegyen részt az országos nagytakarításon” – jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ Hargita megyei szenátora.

A képviselőházi döntésre váró, de a szenátusban már megszavazott törvénytervezet előírja, hogy ezen a napon a hatóságok és állami intézmények saját költségvetésükből is szervezhetnek, illetve támogathatnak olyan tevékenységeket, amelyekkel a környezet tisztán tartását és a helyes gyakorlatokat népszerűsítik.

Tánczos Barna ugyanakkor hangsúlyozta „a környezetvédelemben a politikai viták helyett a józan ész kell diktáljon. Az RMDSZ kormányzása alatt bizonyítottuk, olyan reformokat tudunk gyakorlatba ültetni, mint például a betétdíjas rendszer, amely egy mandátumokon átívelő, politikai különbségeken túlmutató projekt. Ilyen kezdeményezés az országos takarítási nap is, és ezt a szemléletet hozzuk vissza a környezetvédelembe, ha az RMDSZ decemberben ismét kormányra kerül” – hangsúlyozta Tánczos Barna.

kapcsolódó

Hírlevél