RMDSZ: nem engedjük, hogy a régi sírhelyeket felszámolják

RMDSZ: nem engedjük, hogy a régi sírhelyeket felszámolják

„Több nagyvárosban, így Nagyváradon, vagy Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben is fel akarnak számolni egy-egy régi sírhelyet, mert nincs hely az újaknak. Erre két megoldást javasoltunk: törvénnyel védjük meg a régi sírhelyeket, és az új temetők létesítéséhez módosítjuk a kisajátítási törvényt” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a Szövetség törvénymódosítója kapcsán, amelyről ma döntött a parlament felsőháza. 


A szenátus plénuma arról az RMDSZ-es javaslatról döntött, amely a kisajátítási törvényt egészíti ki, és amely megengedi a hatóságoknak, hogy új temető létesítése miatt is területeket sajátítsanak ki. 
„Az örök pihenőhelyeket tisztelni kell, a múltat tisztelni kell. Az új sírhelyek létesítése viszont egy gond, amelyre megoldást kell találni. Erre írtunk egy törvénymódosító javaslatot, amelyet elfogadott ma a szenátus”- nyilatkozta Cseke Attila.

A tervezetről, amelynek kezdeményezője Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselő, elsőházként döntött ma a szenátus. Ez a képviselőházi döntést és a kihirdetést követően léphet érvénybe. Emellett a Szövetség egy másik javaslatot is iktatott, amely kimondja: nem szabad a régi sírhelyeket háborgatni akkor sem, ha nincs több hely a meglévő temetőkben, újabb temetőket, újabb sírhelyeket kell létesíteni. A második tervezet is a parlament döntésére vár.

kapcsolódó

Hírlevél