RMDSZ: megteremtettük a törvényes keretet arra, hogy az eddig be nem fejezett EU-s infrastrukturális beruházásokat a 2021-2027-es ciklusban is finalizálni lehessen

RMDSZ: megteremtettük a törvényes keretet arra, hogy az eddig be nem fejezett EU-s infrastrukturális beruházásokat a 2021-2027-es ciklusban is finalizálni lehessen

Elfogadta ma a képviselőház azt a törvényt, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy azokat az infrastrukturális beruházásokat, amelyeket EU-s forrásokból nem tudtak 2007-2013 között befejezni, és az erre lehívott alapokat felhasználni a 2014-2020-as időszakban sem, legyen lehetőségük a következő 2021-2027-es ciklusban befejezni. Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, országszerte 52 ilyen beruházás van, amelyet áthoztak a 2014−2020 ciklusra, ebből 9 beruházást törvény által kell átvinni a 20212027 időszakra ahhoz, hogy be tudják azokat fejezni és ne veszítsék el a lehívott alapokat.

A képviselőházi frakcióvezető rámutatott: az RMDSZ támogatta ezt a törvényt, hiszen ez megteremti a keretet arra, hogy a be nem fejezett infrastrukturális beruházásokat a 20212027-es költségvetésből lehessen befejezni, továbbá jelentős mértékben decentralizál.

„A ma megszavazott törvény értelmében a helyi integrált területi beruházásokért felelős szervezetek (ITI) is finanszírozhatóak uniós alapokból. Az RMDSZ módosításának köszönhetően ezentúl Székelyföldön támogatásra jogosult lesz a Kovászna és Hargita megyékért felelős ITI szervezet, valamint a Bálványos Csomád és Hargita kistérségi fejlesztési társulások. Az ITI által kidolgozott stratégiák gyakorlatba ültetéséhez szükséges összegek értékét terület és lakosság arányosan számolják majd ki” – mutatott rá Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a módosító-javaslat kidolgozója.

 

kapcsolódó

Hírlevél