RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz

RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz

Kevesebbe kerülhet a vezetékes víz annak az RMDSZ-es törvénytervezetnek köszönhetően, amelyről ma döntött a szenátus – jelentette be Cseke Attila szenátusi frakcióvezető.

Jelenleg a csapvíz árának kiszámításakor az országos, a megyei, és a helyi átlagjövedelmet is figyelembe veszik. Az RMDSZ-es javaslat szerint a szolgáltató nem alkalmazhatja a legmagasabb megyei átlagbért, így olcsóbb lesz a vezetékes víz.

„A kistelepüléseken, vidéken, és a fejlődő megyékben élő családoknak jelent ez nagy segítséget. A csapvíz nem luxus. A családokat segítjük ezzel az intézkedéssel, amely a vízszámla csökkentéséhez vezethet. Az RMDSZ kormányzati eszközökkel azon dolgozott, hogy a csapvíz minden településre, minden otthonba eljusson, az alapvető közszolgáltatás áfáját csökkentettük, most pedig javítjuk a csapvíz árának kiszámolásakor használt procedúrát” – nyilatkozta Cseke Attila

Az RMDSZ-es szenátor elmondta: a hatályos rendelkezések értelmében az országos, a megyei, és a helyi átlagjövedelmet is alapul veszik akkor, amikor kiszámolják a csapvíz árát. Abban az esetben viszont, amikor egy regionális közszolgáltató két vagy több megyében is csapvizet biztosít, illetve több településen is üzemel ugyanabban a megyében, ha nagy különbség van az átlagbérek között, hátrányos a mechanizmus. Kiváltképp a kistelepüléseken élő, vagy a kevésbé fejlett, kisebb átlagjövedelemmel rendelkező megyékben lakó családok számára jelenthet nagyobb terhet a hatályos törvény – mutatott rá Cseke Attila.

A törvénytervezetet Szabó Ödön, Benedek Zakariás és Bende Sándor RMDSZ-es képviselők javasolták. A szenátus elsőházként szavazott ma róla, végső döntést a képviselőház fog hozni a tervezet kapcsán. Ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél