RMDSZ: közel 454 millió lejt biztosít a kormány erdélyi településeknek

RMDSZ: közel 454 millió lejt biztosít a kormány erdélyi településeknek

Az RMDSZ javaslatára döntött mai ülésén a kormány: 453.869.000 lejt biztosít az erdélyi megyéknek és településeknek – jelentette be Cseke Attila. Az összegből a helyi önkormányzatok biztosíthatják a beruházásokhoz szükséges önrészt, és a sürgős kiadásaikat fedezhetik, a megyei önkormányzatok pedig a gyermekvédelmi és szociális szolgáltatásokat működtethetik.

Az ügyvivő szaktárcavezető elmondta: a kormány által biztosított forrásból a megyei önkormányzatok működtethetik a gyermekvédelmi szociális szolgáltatásokat a következő időszakban. „A felelősséget a megyei önkormányzatokra bízta az állam. Úgy tartjuk helyesnek, ha a felelősség mellett a szükséges pénzügyi erőforrást is biztosítja a központi hatóság. A ma elfogadott javaslat erről gondoskodik” – hangsúlyozta Cseke Attila. A 16 erdélyi megyei önkormányzat összesen 57.633.000 lejt kap. A Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei önkormányzatok számára 20.757.000 többletfinanszírozást sikerült az RMDSZ-nek biztosítania, a gyermekgondozási költségek fedezésén kívül – mondta el a fejlesztési miniszter.

A javaslat értelmében, amelyet a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium terjesztett a kormány elé, a támogatást sürgős kiadásokra költhetik az önkormányzatok. Ebből biztosíthatják az országos és uniós forrásokból finanszírozott beruházások befejezéséhez szükséges önrészt – mutatott rá az ügyvivő fejlesztési miniszter. „Az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy az elkezdett beruházások ne maradjanak félbe, hogy a befektetett közpénz megtérüljön, és az abból felépített beruházás a helyi közösségek hasznára váljon” – összegezte Cseke Attila, aki hozzátette: az összegből 150 millió lej 257 magyarlakta település helyi költségvetését érinti.

 

kapcsolódó

Hírlevél