RMDSZ: könnyítenénk a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásain

RMDSZ: könnyítenénk a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásain

Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a járművezetői-engedély megszerzésének átszervezésére vonatkozóan. A törvénytervezet bővíti a járművizsgáztatók körét azáltal, hogy nem csak rendőrtisztek lehetnek vizsgabiztosok, hanem olyan személyek is, akik vizsgáztatói engedélyt szereznek.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta: „A törvénymódosításra azért volt szükség, mert a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) személyzethiány miatt nem tud olyan ütemben vizsgáztatni, mint amennyire igény lenne, ezért a vizsgázók akár hónapokat is kell várjanak arra, hogy időpontot kapjanak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati vizsgára. Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezés célja, hogy átláthatóbbá tegye a jelenlegi szabályozási rendszert és megkönnyítsük a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásait.” – nyilatkozta a képviselő.

Az RMDSZ parlamenti frakciója által iktatott törvénymódosítás számos előnyös rendelkezést tartalmaz a járművezetői-engedély megszerzésének adminisztratív eljárásaira vonatkozóan is: nem lenne kötelező a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgát ugyanazon a településen teljesíteni, vagyis a tanulóknak lehetősége lenne különböző vizsgaközpontot választani tartózkodási helyük függvényében. Továbbá, a gyakorlati vizsgán a szakoktatónak kötelező jelen lennie a járműben annak érdekében, hogy csökkentse a vizsgázó félelmeit, valamint felügyelni tudja a vizsga szabályos lefolyását.

A törvénytervezet értelmében a vizsgabiztosok képzéséért és engedélyeztetéséért a Szállításügyi és Infrastrukturális Minisztérium alárendeltségébe tartozó Román Közúti Hatóság (ARR) felel majd. Vizsgabiztosi engedélyt szerezhet az, aki betöltötte 23. életévét, legalább három éve B kategóriájú jogosítvánnyal rendelkezik, nem volt visszavonva a jogosítványa, valamint felfüggesztve az utóbbi három évben. Kitétel ugyanakkor az is, hogy az illető nem tölthet be állást valamely autóiskolában, valamint el kell végeznie a vizsgabiztosi képzést.  Benedek Zakariás szállításügyi szakpolitikus a módosítás kapcsán elmondta: „abban az esetben, ha valaki C és D járműkategóriára szeretne vizsgabiztosi engedélyt szerezni, a fenti kitételek teljesítése mellett legalább 5 év vezetési tapasztalattal kell rendelkeznie az adott kategóriában, vagy elméleti és gyakorlati ismeretfelmérő tesztet kell sikeresen teljesítenie. Ezáltal eltörölnénk annak lehetőségét, hogy 3 év vizsgáztatói tapasztalat után a rendőrtiszt bármilyen járműkategóriában vizsgáztasson.” Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese rámutatott arra is, hogy a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) felelne továbbra is az elméleti vizsga lebonyolításáért, a járművezetői-engedélyek kibocsájtásáért és nyilvántartásáért, csak a gyakorlati vizsga lebonyolítása és a vizsgabiztosok engedélyeztetése kerülne át a Román Közúti Hatóság (ARR) alárendeltségébe.

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott törvénymódosítást elfogadja a parlament, az 2024-től lép majd hatályba.

 

kapcsolódó

Hírlevél