RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!

RMDSZ: kiállunk a gazdák mellett, követeléseik jó részét teljesíteni is tudná a kormány!

A kormány lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat, ezért az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, továbbá egy olyan országos mezőgazdasági program megalkotását, amely hektáronként minden romániai gazdának további 100 eurós támogatást biztosít az APIA-s támogatás mellett az elkövetkezőkben, és minden évben aktualizálja a gázolaj árának a növelését. Mindezekre a gazdák jövedelemkiesésének pótlása érdekében van szükség, hiszen egyfelől az ukrán háború okozta válság miatt számos nehézséggel kellett szembenézniük, másfelől pedig a tavalyi évre nem történt meg a területalapú kifizetések folyósítása, és tovább nőtt az infláció, amely esetenként megháromszorozta a befektetést a korábbi évekhez képest, azonban a terményüket nagyon alacsony áron tudták hasznosítani. Az RMDSZ mezőgazdasági szakemberei úgy vélik, hogy a gazdatársadalom követeléseinek nagyrésze jogos, pertinens követelés, amely egy kis jóindulattal a kormány részéről akár teljesíthető is lehetne.

 

„Az elmúlt időben a gazdák tevékenységét jelentősen befolyásolta az orosz-ukrán háború okozta gabonadömping, amely felborította az agrárpiacot uniós szinten és eltorzította annak működését. Továbbá, az EU-s költségvetésből és a tagállamoknak elkülönített költségvetésekből hiányzik az a pénzösszeg, amelyet az EU Ukrajna támogatására fordított. Mindez a gazdák támogatási rendszerének megszorításához vezetett. A román kormány elsődleges feladata megvédeni a saját gazdáit, és olyan közpolitikát alkalmazni, amely nem ront tovább a gazdatársadalom mindennapjain, hanem megoldást kínál, támogatja őket ezekben a válságos időkben, legyenek azok családi gazdaságok, vagy éppen több ezer hektár földterületet megművelő gazdák. Az RMDSZ kiáll a gazdák mellett és minden segítséget megad nekik, amelyet demokratikus eszközökkel el tud érni a parlamentben ellenzékből” – mutatott rá Könczei Csaba, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, mezőgazdasági szakember.

 

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke rámutatott arra, hogy a tavalyi évben a gazdák nem kapták meg a területalapú támogatásokat, amely tovább mélyítette azt a szakadékot, amelyet már amúgy is az orosz-ukrán háború okozta válság maga után vont. „A mostani tüntetések láncreakció, az elégedetlenségek sora jogos, és a kormány egy kis jóindulattal megoldást tudna nyújtani nekik. Elsősorban az RMDSZ szorgalmazza a területalapú támogatások időbeni folyósítását, megengedhetetlen, hogy a jelenlegi geopolitikai kontextusban a romániai gazdákat többszörösen hátrányos helyzetbe hozza a kormány azáltal, hogy 2023-ra nem fizette ki a területalapú támogatásokat. Továbbá, olyan országos mezőgazdasági programra van szükség, amely hektáronként minden romániai gazdának plusz 100 eurós támogatást biztosít az elkövetkezőkben, továbbá aktualizálni kell az gázolaj árának a növelését a jövedelemkiesés pótlása érdekében. Hiszen ha figyelembe vesszük a jelenlegi helyzetet, a romániai gazdáknak idén háromszor annyi pénzért kellett megvenniük a műtrágyát, mint 2022-ben, míg a terményüket az ukrán gabona miatt nagyon alacsony áron, gyakorlatilag értéken aluli áron adták el a tavalyi évekhez képest. A gazdatársadalom jelenleg túlél, Romániának kötelessége ezt a szektort támogatni, nem tekintheti mostohagyermeknek.”

kapcsolódó

Hírlevél