RMDSZ: kezdeményeztük és aláírtuk az Oroszország által indított háború biztonsági fenyegetéseit taglaló EBESZ-határozatot

RMDSZ: kezdeményeztük és aláírtuk az Oroszország által indított háború biztonsági fenyegetéseit taglaló EBESZ-határozatot

Hamarosan az EBESZ parlamenti közgyűlése elé terjesztik azt a határozat-tervezetet, amelynek kidolgozásában az RMDSZ társkezdeményezőként vett részt, és az Orosz Föderáció Ukrajna elleni támadó háborúját, valamint biztonsági fenyegetéseit taglalja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet -térségben – mutatott rá Hajdú Gábor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője. Az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja azt követően beszélt erről, hogy aláírta azt a határozat-tervezetet, amelyet az amerikai egyesült államokbeli Roger Wicker szenátorral közösen kezdeményeztek.

A határozat-tervezet egyértelműen kimondja és fenyegetésként határozza meg az Orosz Föderáció által elkövetett jogsértéseket, amelyek nemcsak Ukrajna, de a többi szomszédos állam egységét, szuverenitását és területi integritását, illetve valamennyi EBESZ-állam biztonságát is veszélyeztetik.

Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője kijelentette: a három hónapja tartó háború egyértelműen rámutatott arra, hogy az olyan szervezetek, mint az EBESZ hatékonyabb fellépést kell tanúsítsanak és szigorúbb intézkedéseket foganatosítsanak az agresszor elítélése, illetve a polgári lakosság védelmének a szavatolása érdekében.

„Az Oroszország által elkövetett jogsértések nemcsak Ukrajna területére korlátozódnak, a szomszédos államokat is veszélyeztetik. Az RMDSZ aggodalommal követi a Moldovai Köztársaságban és a többi szomszédos tagállamban történteket. Meggyőződésünk, hogy egyetlen állam sem tarthat igényt más állam területeire, még akkor sem, ha különleges beavatkozásnak minősíti a területszerzési akciót. Az RMDSZ a saját lehetőségeihez mérten mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Moldova és Ukrajna mielőbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz, támogatjuk őket ezekben a törekvéseikben, és meggyőződésünk, hogy a jövő egy békés és sokszínű Unióban van, nem pedig egy háborús övezetben” – taglalta a szövetség képviselője.

A Hargita megyei törvényhozó rámutatott arra is, hogy a határozat-tervezetben felszólítják a konfliktusban részt vevő feleket, hogy ne korlátozzák a polgári lakosság biztonságos és háborítatlan átjutását Ukrajnán kívüli területekre, valamint könnyítsék meg az Ukrajnában maradt rászorulók humanitárius segítségnyújtáshoz való gyors, biztonságos és akadálytalan hozzáférését.

kapcsolódó

Hírlevél