RMDSZ: havonta igényelhetnek pénzügyi kompenzációt a többletenergiáért a termelő-fogyasztók

RMDSZ: havonta igényelhetnek pénzügyi kompenzációt a többletenergiáért a termelő-fogyasztók

Elfogadta a szenátus az RMDSZ törvénytervezetét, amely bővíti az energia termelő-fogyasztók (prosumerek) jogait és hatékony pénzügyi kompenzációs mechanizmusokat vezet be.
„Több mint 80.000 termelő-fogyasztó van Romániában, a magyarlakta megyék, települések élen járnak a megújuló erőforrásból származó energia háztartási termelésében. Az RMDSZ tervezete nekik kedvez” – nyilatkozta a tervezet kapcsán Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. 
Antal Lóránt szenátor, a tervezet kezdeményezője elmondta: a ma megszavazott törvénytervezet bővíti a termelő-fogyasztók jogait, és hatékony mechanizmust szab meg az energiaszámlák kompenzálására. A hatályos szabályozás kétéves határidőt szab meg arra, hogy a többlettermelést az energiaszolgáltató kompenzálja a termelő-fogyasztónak, így, az RMDSZ javaslata szerint ezentúl havonta is kérhetik a kiegyenlítést, a kompenzációt a termelő-fogyasztók.   
Az RMDSZ javaslata továbbá egy újabb lehetőséget teremt meg: a termelő-fogyasztók felajánlhatják a többletenergiát kórházaknak, iskoláknak, rászoruló családoknak, vagy a család egy más lakcímmel rendelkező tagjának, amennyiben a fogyasztó-termelő és az adomány kedvezményezettje ugyanahhoz az energiaszolgáltatóhoz tartoznak. Az RMDSZ-es szenátor hozzátette: többlettermelés esetén a gázszámla kompenzálására is lehetőséget nyújt a tervezet, amennyiben a villamos energiát és a földgázt is ugyanaz a vállalat szolgáltatja. 
A tervezet esetében a képviselőház a döntőház.

kapcsolódó

Hírlevél