RMDSZ: gyermekfelügyeleti szabadság jár a szülőknek, ha a gyermekük fertőző beteg

RMDSZ: gyermekfelügyeleti szabadság jár a szülőknek, ha a gyermekük fertőző beteg

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház azt az RMDSZ által is kezdeményezett törvénytervezetet, amely kibővíti a gyermekfelügyeleti szabadságra jogosultak körét. Ennek értelmében, ha kiskorú, azaz 18 évnél fiatalabb gyermeknél fertőző betegség, például koronavírus fertőzés gyanúja áll fenn, és emiatt otthoni elkülönítésre vagy karanténra köteles, a szülő fizetett gyermekfelügyeleti szabadságot igényelhet abban az esetben, ha munkája nem végezhető el otthonról. „Erre a törvénymódosításra azért volt szükség, mert az eddigi törvénykezés szerint csak azok a szülők mehettek gyermekfelügyeleti szabadságra, akiknek 7 évnél kisebb betege gyerekük volt, ez 85 százalékos juttatást jelentett számukra erre az időszakra.

A ma megszavazott törvénykezdeményezéssel sikerült elérni azt, hogy fertőző betegségek, a karanténköteles, például koronavírus fertőzés esetén is, a szülő jogosult legyen gyermekfelügyeleti szabadság igénylésére, ha gyermeke nem töltötte be 18. életévét és munkája nem végezhető el távmunkában. A juttatás összege az igénylő bruttó jövedelmének ez esetben 100 százaléka, amit az állami egészségbiztosítási alapból fedeznek és az igényléséhez szükséges orvosi igazolást a családorvos vagy a gyermek kezelőorvosa állítja ki” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea, Maros megyei képviselő azt követően, hogy a képviselőház megszavazta a törvénykezdeményezést.

Az RMDSZ munkaügyekért felelős szakpolitikusa kifejtette, hogy legfrissebb adatok szerint Romániában a koronavírus-járvány kitörése óta 2022. márciusáig 118.231 fertőzöttet regisztráltak a 0 és 9 éves kor közötti gyerekeknél, míg a 10 és 19 éves korosztály esetében 213.061 főre tehető a fertőzöttek száma. „A statisztikai adatok is mutatják, hogy magas a fertőzöttség a 7 évnél nagyobb gyerekek körében, éppen ezért fontos, hogy minden kiskorú gyermek megkapja a megfelelő szülői gondozást az otthonlétük alatt. Továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk a családok és gyerekek védelmére, ezért a Szövetség ezután is támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely a családok biztonságát szolgálja” – mondta a képviselő.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben történő megjelenése után lép hatályba.
 

kapcsolódó

Hírlevél